*KULLAFOND! Suure populaarsuse tõttu taasavaldame 21.01.2023 ilmunud artikli.
Sibulatel on üsna pikk säilivusaeg, kuid seda saab veelgi pikendada, kui hoida neid jahedas ja pimedas kohas, ideaalis keldris või näiteks ka garaažis. Terveid sibulaid ei tohiks külmkapis hoida, sest külmkapi niiske ja külm keskkond muudab sibula tärklise suhkruks, mille tulemusena muutub sibul pehmeks ja vesiseks.
Parimad tingimused tervete sibulate hoidmiseks on kohas, kus on pime, jahe, kuiv ja hea ventilatsioon. Hea variant on hoida neid köögikapis, kuid sel juhul tuleb valida kapp, mis on pliidist ja ahjust eemal, sest see põhjustab sibulate läheduses temperatuuri kõikumist ja võib kapi niiskeks muuta.
Kui sibulate jaoks on ideaalne asukoht valitud, tuleb tähelepanu pöörata ka sellele, millisel viisil neid säilitada. Plastikkotid ja kilekotid, milles tihti sibulaid müüakse, pole kodus hoiustamiseks head, sest need võivad sibulad kergesti hallitama panna. Kõige kehvemad on kilekotid, sest need hoiavad niiskust kinni ja ei lase õhul ringelda. Nende asemel võiks kasutada korve, võrkkotte või paberkotte.
Jahedas, kuivas ja hea õhuringlusega kohas peaks olema ka pime, sest otsene päikesevalgus mõjub sibulatele halvasti. Peamine põhjus on päikesevalgusest kiirguvas soojuses, mis soodustab hallituse arenemist.
Siiski ei saa kõiki sibulaid niimoodi säilitada, sest näiteks talisibulat tuleb hoida külmkapis. Kõik köögiviljad, mida säilitatakse kimpudes või kokku seotuna, võib hoiustada külmkapis õhukindlas anumas või kotis, et nende säilivust pikendada.