KASULIK NIPP ⟩ Sel viisil saab sibulaid säilitada kuni kuus kuud

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Toiduainete säilitamisel on üsna tavaline harjumus panna enamus toiduaineid külmkappi, et vältida hallituse tekkimist. Siiski on palju ka sellist söögikraami, mida on kahjulik külmikus hoida ja sibul on üks neist. Toidueksperdid jagavad nippe, kuidas sibulat õigesti hoiustada nii, et need saaksid ideaalsena säilida lausa kuus kuud, vahendab Express.

*KULLAFOND! Suure populaarsuse tõttu taasavaldame 21.01.2023 ilmunud artikli.

Sibulatel on üsna pikk säilivusaeg, kuid seda saab veelgi pikendada, kui hoida neid jahedas ja pimedas kohas, ideaalis keldris või näiteks ka garaažis. Terveid sibulaid ei tohiks külmkapis hoida, sest külmkapi niiske ja külm keskkond muudab sibula tärklise suhkruks, mille tulemusena muutub sibul pehmeks ja vesiseks.

Parimad tingimused tervete sibulate hoidmiseks on kohas, kus on pime, jahe, kuiv ja hea ventilatsioon. Hea variant on hoida neid köögikapis, kuid sel juhul tuleb valida kapp, mis on pliidist ja ahjust eemal, sest see põhjustab sibulate läheduses temperatuuri kõikumist ja võib kapi niiskeks muuta.

Kui sibulate jaoks on ideaalne asukoht valitud, tuleb tähelepanu pöörata ka sellele, millisel viisil neid säilitada. Plastikkotid ja kilekotid, milles tihti sibulaid müüakse, pole kodus hoiustamiseks head, sest need võivad sibulad kergesti hallitama panna. Kõige kehvemad on kilekotid, sest need hoiavad niiskust kinni ja ei lase õhul ringelda. Nende asemel võiks kasutada korve, võrkkotte või paberkotte.

Jahedas, kuivas ja hea õhuringlusega kohas peaks olema ka pime, sest otsene päikesevalgus mõjub sibulatele halvasti. Peamine põhjus on päikesevalgusest kiirguvas soojuses, mis soodustab hallituse arenemist.

Siiski ei saa kõiki sibulaid niimoodi säilitada, sest näiteks talisibulat tuleb hoida külmkapis. Kõik köögiviljad, mida säilitatakse kimpudes või kokku seotuna, võib hoiustada külmkapis õhukindlas anumas või kotis, et nende säilivust pikendada.

Kuidas säilitada toorest, kooritud ja tükeldatud sibulat?

Erinevalt tervest sibulast on tükeldatud sibulat kõige parem säilitada külmkapis suletud kilekotis või õhukindlas anumas. Oluline on meelde jätta, et puuviljad, nagu õunad, pirnid, seller ja munad, imavad sibula lähedal olles sibula lõhna endasse, seega tuleks kindel olla, et kõik toiduained on selle vältimiseks korralikult suletud anumates. Sellisel viisil sibulaid säilitades peavad need vastu seitse kuni kümme päeva.

Kuidas säilitada praetud sibulat?

Praetud sibulat tuleks samuti hoida külmkapis õhukindlas anumas. Nagu enamik toidu ülejääke, säilib praetud sibul külmkapis kuni neli päeva.

Kui kaua säilib sibul sügavkülmas?

Toore sibula külmutamine pikendab tunduvalt nende säilivusaega. Selleks tuleks sibulad koorida, tükeldada ja panna need sügavkülmakindlasse anumasse või kotti. Toores sibul säilib sügavkülmas kuni kaheksa kuud. Praetud sibulat saab samal viisil säilitades külmutada kuni 12 kuuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles