NÜÜD ON SELGE Teadlased leidsid uue põhjuse, miks meile šokolaad maitseb

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Šokolaadiarmastajate jaoks on just magus maitse see, mis maiustuse nii nauditavaks muudab. Nüüd on teadlased välja selgitanud, et on ka teine põhjus, miks vastupandamatu šokolaad nii maitsev tundub.

Toiduteadlased tegid uuringu, milles ei vaadeldud šokolaadi maitset, vaid keskenduti šokolaadi söömise tundele ja maiustuse tekstuurile. Selleks viidi Leedsi ülikoolis läbi põhjalikud testid, kasutades kunstlikku keeletaolist pinda ja tumedat šokolaadi.

Selgub, et šokolaadi teeb niivõrd ahvatlevaks selle rasvasisaldus, mis muudab maiustuse tekstuuri meeldivaks. Teadlased analüüsisid füüsikalist protsessi, mis toimub suus šokolaaditüki söömisel – selle käigus muutub šokolaad tahkest ainest ühtlaseks seguks. Kõiki šokolaadi söömise etappe analüüsinud Leedsi ülikooli teadlased loodavad, et nende põnevad leiud viivad uutmoodi maiustuse väljatöötamiseni, mis tunduks samasugune nagu tavaline šokolaad, kuid oleks tervislikum süüa.

Peaaegu kohe, kui šokolaad suhu jõuab, on rasval kõige tähtsam roll. Kui šokolaad puutub kokku keelega, eraldub sellest rasv, mis katab kogu keele. Maiustuse ja sülje kooslus tekitab selle mõnusa tunde, mida kõik inimesed teavad. Teadlased väidavad, et head tunnet tekitav rasv on pärit vaid šokolaadi pealmisest kihist, seega ei mängi maiustuses sügavamal olev rasv suurt rolli ja seda saab vähendada, ilma et see mõjutaks aistinguid, mida šokolaad tekitab.

Leedsi ülikooli toiduteaduse professor Anwesha Sarkar ütleb, et pole vahet, kas šokolaadis on 5 protsenti või 50 protsenti rasva, suus tekib igal juhul reaktsioon, mille tõttu pakub šokolaadi söömine rahuldust.

Teadlased usuvad, et uuringus kasutatud tehnikaid saab rakendada ka muude toiduainete uurimisel, nagu jäätis, margariin või juust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles