UUED AJAD Detsember tõi Tallinna kinnisvaraturule seninägematu rekordi (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Lasnamägi. Pilt on illustreeriv.
Lasnamägi. Pilt on illustreeriv. Foto: Tairo Lutter/Postimees Grupp

Detsember oli teadaolevalt ainus kuu ajaloos, kui Tallinna kinnisvaraturul tehti uute korteritega rohkem tehinguid kui pruugitutega.

«Eelmisel kuul tehti Tallinnas kokku 813 korteriomanditehingut, mis esmapilgul on igati korralik tulemus,» sõnas Pindi Kinnisvara juhatuse liige Andres Teder.

Kui aga arvudesse süveneda, selgub, et üle poole ehk 51 protsenti tehingutest tehti uute korteritega, mille soetamiseks olid kokkulepped sõlmitud veel nn heal ajal juba pool aastat või isegi aasta tagasi.

«Järelturul kaubeldi aktiivsusega, millesarnast nägime viimati 2020. aasta kevadel, kui maailm lukku keerati ning inimesed kinnisvara asemel endale koju konserve soetasid,» ütles Teder.

Kokku tehti Tallinnas pruugitud korteritega kõigest 399 tehingut, suuremates linnaosades jätkus mitmendat kuud ka hinnalangus. «Kui vaadata linnaosade hinnatasemeid kuu kaupa, siis näeme, kuidas kuust kuusse läheb jälle 100 eurot keskmisest ruutmeetrihinnast kaduma,» märkis ta.

«Loomulikult tahavad kõik teada, mis edasi saab. Energiakriis pole lahenenud, inflatsioon pigistab jätkuvalt inimeste maksevõimet, intressitõus jätkub ja sõda kestab edasi. Viimaste kuude jooksul pole paranemist toimunud, seetõttu oleks vastutustundetu öelda, et kui ilmad veidi soojemaks lähevad ja kellukesed nina mullast välja pistavad, siis on kõik kinnisvaraturul jälle kohe stabiilne. See võtab kõik ikka veidi rohkem aega,» lausus Teder.

Üks positiivne ilming tema silmis asja juures siiski on – valik on suurenenud ja lõpuks ometi saavad ostjad rahulikult kalkuleerida, kartmata, et kaup nina eest ära ostetakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles