JAHMATAV ⟩ Mikrobioloog avaldab mõjuva põhjuse, miks saunarätikut väljaspool vannituba hoida (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Bakterid varitsevad meil kõikjal, nende vastu juba ei saa! Selleks, et keha pesemise järel puhas püsiks, tuleb hoolikalt valida kohta, kuhu oma rätik riputada.

Saunarätikuid hoitakse majapidamistes reeglina vannitubades – selline teguviis ei pruugi aga meie tervise seisukohalt kuigi otstarbekas olla, vahendab väljaanne Real Simple.

Vannitoad on, ükskõik kui palju me neid ka ei puhastaks, ühed räpaseimad ruumid meie majapidamistes. Tänapäeva vannitubades on üldjuhul ka WC-pott, mille tõttu võime kümblemiseks mõeldud ruumist hoopis varasemast räpasemana väljuda.

Tualetis vett lastes lenduvad nimelt kahjulikud haigustekijatajad mööda vannituba laiali. Bakterite ja viiruste õhulend on niivõrd võimas, et need võivad kanduda koguni 1,8 meetri kaugusele, mistõttu ei jää ka riiulitele paigutatud või seinale riputatud saunarätikud haigustekitajaist puutumata.

«Laialipritsitud bakterid ja viirused võivad rätikutel nädalateks pesitsema jääda,» ütles Ameerika Arizona ülikooli keskkonna mikrobioloog Kelly Reynolds ning lisas, et määrdunud rätikuga kokkupuutuvatel inimestel märkimisväärselt suurem haigestumisrisk.

Professor soovitab hoida oma saunarätikuid väljaspool vannituba. Selle võimaluse puudumisel võib peita puhtad rätikud kas suletud kastikestesse-korvidesse või kapiuste uste taha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles