Üleilmne kokkade konkurss Bocuse d’Or teeb Lyonist 22. ja 23. jaanuariks maailma kokanduse tulipunkti. Eestit esindav Alexander Gureev peab näitama meisterlikkust nii merikuradi kui ka kõrvitsa valmistamises. Muu hulgas on kalaroas kohustuslikuks komponendiks rannakarp.
NÄDALA RETSEPTID ⟩ Rannakarbid ja seened on ideaalne paar! Bocuse d`Ori kokakonkurss koduköögis
Bocuse d’Oril maailma parimatelt ametikaaslastelt uusi asju õppida, tuleviku kokandustrende püüda ja inspiratsiooni leida loodab ka Anti Lepik, kes esindab Lyoni finaali rahvusvahelises žüriis Eestit kalaroogade kohtunikuna. Pole sugugi ime, et sest ta on viiekordne maailmameister austrite avamises ja pikaaegse Tallinki peakoka karjääri jooksul enamiku veteelukate hingeeluga köögis tuttavaks saanud. Ta tunneb läbinisti põhjanaabrite ja skandinaavlaste kalakööki ning on täiendanud end lugematul arvul toidurännakutel mööda maailma. Tema avab austreid, kuid austrid avasid talle maailma, on tal kombeks öelda.
Liiati peab Lepik praegu oma pisikest austribaari Austerium, kus lisaks värsketele austritele võib maiustada muude ehedate mereliste ampsudega, olgu see kalatartar, kammkarbi sashimi, tuunikala tataki või keedetud hiidkrevett kastmega. «See pole söögikoht. Luristad mõned austrid sisse ja võtad kõrvale pokaali mullijooki. Siis edasi mujale restorani sööma,» kirjeldab ta baari tavasid ja lisab õpetuse, et tegelikult tuleb austrit ka närida, mitte kiirelt alla neelata.