VARSTI JÄLLE KEVAD Spikker seemnesoetajale

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Seemned tuleks varakult varuda, sest juba kuu-pooleteist pärast läheb suureks külvamiseks.
Seemned tuleks varakult varuda, sest juba kuu-pooleteist pärast läheb suureks külvamiseks. Foto: Ingrid Sembach-Hõbemägi

Mida teeb aednik südatalvel? Loomulikult vaatab üle oma seemnevarud ja teeb plaane kevadeks! Just nüüd on selleks õige aeg, sest hiljemalt kuu-pooleteise pärast läheb hoogsaks külvamiseks ning siis on põnevamad uudissordid juba läbi müüdud.

On väga lihtne pead kaotada, nähes müügil uusi sorte ja värve, pealegi on seemned tõstetud otse poodide sissepääsu juurde – kuidas saab sealt peatumata mööda minna?! Seemnepoodi võiks siiski minna samamoodi nagu toidukauplusse – väldi minekut tühja kõhuga ehk ära osta uisapäisa kokku seda, mida silm himustab, vaid esmalt vaata kodus oma varud üle ning alles seejärel osta juurde seda, mida tõesti vaja.

Olemasolevate seemnete puhul tuleks üle vaadata nende säilivustähtajad. Iseenesest ei muutu seemned kuupäeva möödudes kõlbmatuks, kuid nende idanevus väheneb. Mida väiksem ja õhem seeme, seda kiiremini see juhtub. Köögiviljade ja toidutaimede seemned seisavad üldiselt kauem kui püsilillede ja ilutaimede omad. Kui tomatiseeme säilib idanemisvõimelisena 7–10 aastat, siis tilliseeme vaid paar aastat, ja paljude ilutaimede puhul tasub kasutada vaid värskeid eelmisel hooajal korjatud seemneid, vastasel korral ei taha nad kuidagi kasvama hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles