Kõige ettevaatlikum tuleks olla lihaga söögi tegemisel, sest toore liha peal olevad bakterid teevad tervisele palju kahju. Õnneks on olemas võimalusi, kuidas toidu valmistamisel enda ja lähedaste tervist hoida.
Käte pesemata jätmine
Käte pesemine on küll üsna tavaline praktika, mida paljud inimesed enne toidu valmistamist teevad, kuid kodus kipub see oluline samm mõnikord vahele jääma. Arstid panevad inimestele südamele, et käte pesemine on kõige olulisem osa söögi tegemisest, sest see takistab bakterite levikut. Käsi tuleks pesta vähemalt 20 sekundit sooja vee ja seebiga ning toore lihaga tegeledes tuleks käed siis uuesti pesta. Toore lihaga tegeledes tuleb eriti tähelepanelik olla, sest enne liha maitsestamist tuleks samuti käed ära pesta, et maitseainepurgid toore liha bakteritega kokku ei saaks.
Toore liha loputamine veega
Puu- ja köögivilju tuleks alati enne söömist pesta, kuid lihaga tuleks käituda hoopis teistmoodi. Näiteks kanaliha pesemine ei puhasta liha bakteritest, nagu võiks arvata. Pigem võib tugeva veesurvega liha loputamine baktereid köögis laiali ajada ning köögi erinevaid pindu ja selle peal olevaid toiduaineid liha bakteritega katta. Liha küljes olevaid baktereid ei peaks siiski liialt kartma, sest kõik ohtlikud bakterid hävinevad, kui liha täielikult läbi küpsetada.
Samade köögiriistade kasutamine toore liha ja köögiviljade puhul
Bakterid levivad kergesti ka siis, kui näiteks toore liha lõikamisel kasutatavat nuga köögiviljade hakkimiseks kasutada. Lisaks sõnavad eksperdid, et ka liha praadimisel tuleks liha küpsedes pannilabidat vahetada, sest kui see on toore lihaga kokku puutunud, ei pruugi see soojenemise käigus kõiki baktereid eemaldada.