Need taimed päästavad kodu liigsest niiskusest (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tubadesse kogunev niiskus võib ajapikku areneda hallituseks ja see tekitab probleeme, millega on raske tegeleda. Keerulisele murele on leevenduseks taimed, mis niiskust endasse imavad ja õhku puhastavad, vahendab Express.

Niiskus tubades tekitab kodust ebameeldiva koha ning tekkiv hallitus on ka suur risk tervisele. Kodu mõnusamaks ja elamiskõlbulikumaks muutmiseks tuleks ruumid täita roheliste taimedega. Need tõmbavad lehtedega niiskust endasse ja vähendavad märgatavalt hallituse tekkimise võimalust. Uuringud on näidanud, et ruumides, kus on taimed, on 40 kuni 60 protsenti vähem baktereid ja hallitusseente eoseid. Siiski pole kõik taimed efektiivsed niiskuse eemaldajad ja seetõttu tuleks ruumi kaunistavat rohelust hoolikalt valida.

Inglise luuderohi

Inglise luuderohi ei vaja erilist kohtlemist, kuid tuleb meeles pidada, et see taim ei salli otsest päikesevalgust. See taim eelistab keskmise või kõrge õhuniiskusega ruumi, mis tähendab, et taime ideaalne koht on vannitoas või köögis. Selle igihalja taime lehestik on väga silmatorkav rippuvas korvis või potis, kus taim üle poti ääre rippuda saab.

Inglise luuderohi on nende toataimede hulgas, mis puhastavad õhku mürgiseid kemikaale välja filtreerides. Lisaks sellele, et taim aitab hallituse vastu võidelda, on ka leitud, et taim vähendab formaldehüüdi, benseeni ja trikloroetüleeni taset õhus. Selle taime lehed on aga loomadele mürgised ja seetõttu peaks taime kõikide lemmikloomade eest kättesaamatus kohas hoidma.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Maotaim

See toataim ei vaja peaaegu üldse hoolitsust ja on kõige parem taim algajatele. Maotaim on asukoha suhtes uskumatult paindlik, kuid eelistab kohta, kus oleks päikesevalgust. Taimele ei ole segavaks faktoriks ka niiskus, toataim võib kasvada nii niiskes kui ka kuivas ruumis. Väidetavalt aitab see taim eemaldada niiskust ja vähendab ka trikloroetüleeni kahjulikku mõju tervisele. Trikloroetüleen on puhastusvahendites leiduv keemiline ühend, mis põhjustab peavalu, peapööritust ja iiveldust. Lisaks sellele jätkab taim ka õhust süsihappegaasi eemaldamist ja hapniku tootmist.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Rahuliilia

Rahuliiliad on ülipopulaarsed toataimed ja seda väga mõjuval põhjusel. Valgete ja tumeroheliste lehtede segu loob ruumi põnevust ja kontrasti ning need aitavad puhastada õhku. Taim kasvab ideaalselt soojas ja niiskes keskkonnas ning nagu kõik taimed, soovib regulaarset kastmist. Ka selle taime lehed aitavad õhust filtreerida ohtlikke aineid ning nende armastus niiskuse vastu muudab rahuliilia heaks lahenduseks hallituse vastu võitlemisel. Sarnaselt inglise luuderohule, on ka see taim mürgine ning tuleks lemmikloomadest eemal hoida.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Palmid

Leidub mitmeid palmide sorte, mis on ideaalsed toataimed, nagu areekapalm, datlipalm, bambuspalm ja vääris-mägipalm. Need taimed sobivad suurepäraselt ruumi niiskustaseme kontrollimiseks, hallituse ennetamiseks ja ka õhu puhastamiseks. Palmide välimus lisab ruumile elegantsi ja rohelust, ning on tänu oma pikkusele heaks asenduseks ka jõulukuusele, sest palmi saab aastaringselt toas hoida.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles