TOIDUAMET ⟩ Tootepakendite siltidel tuleb edaspidi kasutada väärisoliiviõli nimetust

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Oliiviõlide eestikeelsete müüginimetuste muutumise tõttu soovitatakse ettevõtjatel üle vaadata oliiviõlide märgistused ning viia vajalikud muudatused sisse nii toodete pakenditel, esitlemisel kui ka e-poodides. Vajadusel on põllumajandus- ja toiduameti ametnikud valmis selgitama kehtivaid nõudeid ja jagama infot õigusaktide kohta.

Euroopa Liidu Teatajas avaldatud uute oliiviõli turustusstandardite määruse kohaselt on oliiviõlide eestikeelsed müüginimetused muutunud ning kasutada on lubatud ainult nimetust väärisoliiviõli.

Põllumajandus- ja toiduameti (PTA) kalapüügi- ja turukorralduse osakonna peaspetsialisti Ave Raie sõnul tuleb ettevõtjatel toodete pakenditel sildid ümber vahetada mõistliku aja jooksul. «Ka kaupluste riiulitel ja e-poodides ning mis tahes teiste toodete koostisosade loetelus peab nüüd kasutama «ekstra-väärisoliiviõli» või «väärisoliiviõli» nimetust,» lisab Raie.

Varem oli eesti keeles kasutusel kaks oliiviõli nimetust: neitsioliiviõli ja külmpressitud oliiviõli, mis tekitas segadust erinevates tarneahela lülides ning tegi keeruliseks ka PTA järelevalvetoimingud märgistuse kontrollimisel. Edaspidi tõlgitakse nimetus «extra-virgin olive oil» ekstra-väärisoliiviõliks ja «virgin olive oil» väärisoliiviõliks.

Neid nimetusi peab kasutama ka oliiviõli sisaldavate toodete pakenditel. Nimetatud nõuete täitmise järele valvab PTA. Täpsemat lisainfot oliiviõli märgistuse kohta leiad PTA kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles