KOOS ON KERGEM ⟩ Tallinnas ja Tartus avatakse vaimse tervise kohvikud

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Laupäeval, 28. jaanuaril avab Peaasi.ee vaimse tervise kohvikud Tallinnas Rävala pst Reval Cafes (kell 9–17) ja Tartus Riia mnt Reval Cafes (kell 8–21). Vaimse tervise esmaabi koolituse läbinud vabatahtlikud pakuvad end toetavaks kuulajaks ja vajadusel suunavad professionaalset abi kasutama.

«Meil kõigil võib ette tulla olukordi, kus just võõraga oma muresid jagades jõutakse parimate lahendusteni. Või vähemalt teadmiseni, et ehk on murekoorem nii raske ja vajatakse spetsialisti abi,» rääkis Peaasi.ee projektijuht Sandra Liiv ning lisas „Vaimse tervise kohvikusse on oodatud kõik inimesed, kes tunnevad, et nad soovivad jagada oma vaimse tervise muresid ja nõu küsida.”

Peaasi.ee on vaimse tervise kohvikute kontseptsiooni arendanud alates 2021. aastast. Sellest aastast alustatakse koostöös Reval Cafega vaimse tervise kohvikute läbiviimist regulaarselt iga kuu viimasel laupäeval.

«Soovime vaimse tervise mured tuua kodu- ja spetsialistide kabinettide seinte vahelt välja, et normaliseerida vaimse tervise murede jagamist. Kohvikute läbiviimine annab võimaluse inimeste vaimset tervist avatult käsitleda ja näidata, et vaimse tervise teemadel saab vestelda nii hea sõbraga kui ka täiesti võõra inimesega,» selgitas Sandra Liiv.

Kohvikus olevad vabatahtlikud on läbinud vaimse tervise esmaabi koolituse, kus nad omandasid toetava kuulamise ja vaimse tervise esmaabi pakkumise oskuseid. Vabatahtlikud on vaimse tervise kohvikus eraldi märgistatud lauas valge T-särgiga, millel on kiri «Olen olemas». Vaimse tervise kohvikus saab kohapeal lugeda või koju lugemiseks kaasa võtta ärevuse, depressiooni ja vaimse tervise esmaabi töövihikuid.

Vaimse tervise kohvikutes saab vestelda peamiselt eesti keeles, kuid piiratud aegadel ka vene ja inglise keeles. Vaimse tervise kohvikute lisainfo leiab SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles