HUVITAV AVASTUS ⟩ Seda värvi toas on meie kehatemperatuur kõige kõrgem (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Värvieksperdid selgitasid välja värvitooni, mis avaldab enim mõju meie kehatemperatuurile. Soojade toonide hulka arvatud värvus võib põhjamaises kliimas kõvasti kasuks tulla.

Valspari värvieksperdid uurisid värvide mõju inimesele, täpsemalt inimese kehatemperatuuri ning soojemapoolsete värvide omavahelist suhet. 157 inimesel paluti uuringute käigus viibida kolmes ruumis ning mõõta seal oma kehatemperatuuri.

Põhivärvid kollane, punane ja sinine ei avaldanud osaliste kehatemperatuurile esiti kuigi suurt mõju, niisiis hakati katsetama põhivärvide erinevaid varjundeid ja alatoone, millest kerkis enim esile oliiviroheline. Spetsialistid täheldasid, et koguni 31 protsendil osalejatest tõusis kehatemperatuur oliivirohelises toas viibides. Keskmiselt tõstis see nende kehasoojust kahe-kolme kraadi võrra. Leidus ka osalejaid, kellel märgati kuni viiekraadist kehatemperatuuri tõusu.

Oliiviroheline on kollase ja pruuni segu ning arvatakse värvide maailmas soojade toonide hulka. Külmas kliimas elades võib seesugune värv nii mõnegi krõbedama talvekuu oluliselt helgemaks muuta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles