CITY PLAZA 2 ⟩ Pilk peale! Kaubamaja kõrvale kerkib uus kõrghoone

Kodu.postimees.ee
Copy
Tartu mnt 1.
Tartu mnt 1. Foto: Erakogu

Eile kehtestati detailplaneering uue hoone ehitamiseks Tallinna südalinna Tartu maantee 1 ja Laikmaa tänav 11 nurgale.

Viru keskuse vastas, kunstiakadeemia endisel asukohal, on aastaid laiunud parkla. Nüüd saab 4600-ruutmeetrine krunt omale peagi väärilise hoone. 2026. aasta alguses avab seal praeguste plaanide kohaselt uksed 28-korruseline City Plaza 2.

Vanalinna muinsuskaitseala piiril paiknev, esimese liini kõrghoonena pakub maja suurepäraseid vaateid merele ja vanalinnale ning sobitub Tallinna linnakeskuse tornmajade ansamblisse.

28-korruseline City Plaza 2 toob kvartalisse 21 000 ruutmeetrit uut A-klassi büroo- ja äripinda. Hoone arendaja Estconde Invest OÜ juhatuse liikme Angel Andla sõnul on ehitustöödega plaan alustada kohe peale ehitusloa väljastamist ehk kõigi eelduste kohaselt käesoleva aasta kevad-suvel. City Plaza 2 on oma nime saanud samadele arendajatele kuuluva kõrval asuva tuntud ärimaja City Plaza järgi ning hoone arhitektuurilise lahenduse on teinud arhitektuuribüroo Alver Arhitektid.

Tallinna kesklinnavanema Monika Haukanõmme sõnul on positiivne, et oluline kesklinna krunt saab edaspidi nüüdisaegse ilme. «Uus kõrghoone rikastab linnaruumi kvaliteetse arhitektuuriga ning mõeldud on ka sellele, et oleks piisavalt rohelust, haljastust ja ruumi jalakäijatele. Kõrghooned on moodsa linna tunnuseks, kuid kindlasti lähtume nii täna kui ka homme sellest, et need ei varjutaks UNESCO maailmapärandisse kuuluvat Tallinna vanalinna,» rääkis Haukanõmm.

Kavandatav fuajee.
Kavandatav fuajee. Foto: Erakogu

Uue maja planeerimisel on tähtsustatud nii jätkusuutlikku ehitusstiili, kaasaegse elu-ja töökeskkonna loomist kui ka roheluse ja mõnusa melu toomist linnaruumi. «City Plaza 2 hoone tuleb A-energiaklassi märgisega, kasutusele võetakse energiatõhusad lahendused ja kõige efektiivsemad kütte- ja ventilatsioonisüsteemid. Hoonele paigutatakse 2000 ruutmeetrit päikesepaneele,» rääkis Andla.

Ideaalne asukoht loob City Plaza 2 ärikeskusele mugava ühenduse ühistranspordiga, aga ka jala või rattaga liiklemiseks. Rohelise autovaba eluviisi toetamiseks on hoone alla loodud Eesti suurim 218-kohaline sisejalgrattaparkla, koos mugavate duši- ja riietusruumidega. Autoga liiklejate päralt on soe 160-kohaline maa-alune parkla.

Andla sõnul panustab uus hoone tervikliku linnakvartali loomisesse. Maja kolm linnale avatud külge suhtlevad ümbritsevate Gonsiori, Laikmaa ja Tartu maantee tänavatega. Hoone üksteist erinevat sissepääsu viivad nii nurgapealsesse kohvikusse, kui ka teistele teenindus- ja kaubanduspindadele. Hoone ülemised korrused on büroode päralt, kust avanevad lummavad vaated merele ja vanalinnale.

Uus hoone toob kesklinna rohelust juurde. Gonsiori tänava äärde istutatakse puuderida, Laikmaa tänava äärest tõmbub maja astmeliselt tagasi ja jätab ruumi väikese rohelise linnaväljaku jaoks, kus saab suvepäikese käes mõnusalt välikohvikus aega veeta.

Väljakut kaunistab võimas vahtrapuu, mille taha jääv majasein muudetakse vertikaalseks haljastuspinnaks ning kaetakse elava rohelusega. Maja sisemusse luuakse läbi kahe korruse kõrguv soe ja haljastatud klaaskatusega talveaed. Avar, rohelusega täidetud aatrium pakub häid võimalusi kohtumisteks, esitluste ja näituste korraldamiseks, töötamiseks või ka lihtsalt puhkehetke nautimiseks kohvitassi taga hubases kohvikus.

Uuest büroohoonest jalutuskäigu kaugusele jäävad vanalinn, linna parimad restoranid ja kohvikud, hotellid, ostukeskus, kinod, teatrid, spordisaalid ja kõik muu linnakeskkonnale iseloomulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles