OSALE KA ⟩ Hernest ja kaerast liha! Eesti teadlased tutvustavad maitsvaid tulevikutoite

Kodu.postimees.ee
Copy
Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskus. Taustal Rain Kuldjärv.
Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskus. Taustal Rain Kuldjärv. Foto: Eero Vabamägi/Postimees Grupp

Kolmapäeval, 1. veebruaril kl 13 algab Tallinnas Mustamäel seminar, mille käigus avavad Eesti toiduteadlased esmakordselt oma uue Mustamäe labori uksed ja tutvustavad Eestis arendatud maitsvaid tulevikutoiduaineid.

Seminar paneb punkti Taimsete Valkude Innovatsiooniklastrile, mis kutsuti ellu 2019. aastal, et nelja aastaga uurida, milliseid valgurikkaid kultuure on Eestis kõige mõistlikum kasvatada, kui silmas pidada maailmas üha süvenevat toidu- ja kliimakriisi. Klastri erinevate koostöö- ning teadus- ja arendusprojektide võtmeküsimuseks oli, kas uusi toiduained on võimalik luua siinsamas Eestis kasvavatest toorainetest – kaerast, hernest ja põldoast. Lisaks toidulaua rikastamisele sooviti leida vastus, kas uute liha- ja piimatoodete analoogidega suudetakse vähendada ka toidutootmise keskkonna jalajälge.

Homne seminar algab Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) värskelt avatud laboris Mustamäel, Mäealuse 2/4 kell 13 nelja 20 minutilise ettekandega:

  • Mida Eesti põldudel kasvatada? «Põllukultuuride valik ja sobivus valkude eraldamiseks»
  • Kas on olemas taimne supervalk? «Taimsete valkude eraldamine, kontsentreerimine ja omaduste iseloomustamine»
  • Kuidas saab hernest «liha» teha? «Taimsete valkude ekstrudeerimistehnoloogia arendus»
  • Kuidas saab kaerast «jogurtit» teha? Fermenteeritud taimsete piimaanaloogide tehnoloogiaarendus

Klastri nelja aasta töö tulemusi saab TFTAK laboris sõna otseses mõttes ise maitsta. Sest klastri koostööprojektide tulemusena on peale tehnoloogiate arendamist jõudnud reaalsed tooted juba ka poelettidele. Näiteks taimsed kotletid ning brändi Deary alternatiivsed piimatooted Vuust ja taimsed määrded.

TFTAK teadur Mari-Liis Tammik: «On ilmselge, et me peame kaerale, hernele ja põldoale leidma majanduslikult mõistlikumad kasutusvõimalused, kui kasvatada neid ainult loomasöödaks. Projekti raames tekkiski meil arusaam, milliste omadustega peavad uudsed materjalid, peamiselt taimsed valgupulbrid olema, et nendest oleks võimalik maitsvaid tooteid arendada. Lähenesime eesmärkidele teaduspõhiselt ning tore on näha, et meie töö on vilju kandnud – innovaatilised lihaalternatiivid kaerast ja hernest on juba täna poelettidel.»

Kell 14.20 toimub moderaator Rain Kuldjärv juhtimisel paneeldiskussioon «Tuleviku toidulaud», kus teadlased ja nende koostööpartnerid arutavad, millised uued ja põnevad toidud veel jõuavad lähemas või kaugemas tulevikus meie toidulauale.

Lisaks korraldatakse huvilistele TFTAK-i laboritesse kaks ekskursiooni, neist esimene algab kl 11 ja teine kl 15. Konverentsile ja ekskursioonidele pääseb vaid eelregistreerimisega. Kes ei saa tulla kohale, siis jälgi konverentsi otseülekandes eelregistreerudes samal lingil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles