Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Millal on soolane soolasem ja magus magusam ehk kuidas mõjutab maitseid toidu temperatuur?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kas teadsid, et temperatuur mõjutab seda, kuidas me maitseid tajume?

«Soolane, magus, hapu, mõru ja umami – meie keeled on loodud eristama neid viit põhimaitset ja nende kombinatsioone. Siiski on olemas lihtsad viisid, kuidas välja tuua domineeriv maitse või seda varjata,» kirjutab Ukraina kokk ja ajakirjanik Ilona Fanta portaalis Shuba.

Magusad maitsed tulevad paremini esile, kui toit on soe ning jäävad külmas rohkem tahaplaanile. Näiteks maitseb sulanud jäätis kõvasti magusamalt kui jäätunud jäätis. Kui soovid oma suhkru tarbimist vähendada, tuleb selle tõsiasjaga arvestada.

Sarnane olukord on ka mõru maitsega. Seda maitset pärsib madal temperatuur ning toob esile soe, kuid näiteks soolase maitsega on risti vastupidi. Haput maitset temperatuur suurt ei mõjuta, kuid kõrgemal temperatuuril tulevad hapud maitsed natukene paremini esile.

Tagasi üles