DISAIN ⟩ Vellama seosed

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Tõnis Vellama on disaininud ka varem hotellidele valgusteid. Kollektsiooni «Clint», mis valmis koostöös arhitektuuribürooga Vaikla Disain hotellile Radisson Collection, kuuluvad ripp-, laua- ja põrandavalgustid.
Tõnis Vellama on disaininud ka varem hotellidele valgusteid. Kollektsiooni «Clint», mis valmis koostöös arhitektuuribürooga Vaikla Disain hotellile Radisson Collection, kuuluvad ripp-, laua- ja põrandavalgustid. Foto: Sander Ilvest

Valgusallika saab peita nähtamatuks, samas rahvale meeldivad väga Edisoni-pirni kujulised retrolambid, tunnistab valgusdisainer Tõnis Vellama, kes on kujustanud nii mööblit kui ka aksessuaare, pälvinud maineka Bruno auhinna, aga kelle portfoolios on siiski kõige rohkem valgusteid.

Neist uusim ja ka võimsaim on Ülemiste ärilinnakus Eesti esimese naisprofessori Alma Tominga nime kandva maja aatriumis kõrguv 15-meetrine valgusinstallatsioon «Bloss 7».

«Hoone arendaja Mainor Ülemiste algne soov oli sinna leida konkursi tulemusel kineetiline skulptuur. Minu kavandis oli võimalus elementide liikumiseks olemas, aga projekti käigus leidsime, et liikuvad osad niigi keeruka objekti puhul ei ole edasist hooldust ja kulusid arvestades otstarbekad. Vastukaaluks pakkusin välja dünaamika saavutamise valguse juhtimisega ja praegu ongi nii, et installatsiooni kõik valguspunktid on ükshaaval juhitavad ehk valgustile on võimalik programmeerida erinevaid stseene. Näiteks valguse sujuv liikumine, nagu libiseks tuuleiil läbi puuokste,» kommenteerib Tõnis Vellama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles