KAUGEL SEE KEVADKI ⟩ Toataime uus algus ehk kuidas taimi ümber istutada?

Copy
Taime ümberistutamise vajadusele viitavad poti alt välja piiluvad juureotsad.
Taime ümberistutamise vajadusele viitavad poti alt välja piiluvad juureotsad. Foto: Konstantin Sednev

Kevad läheneb vääramatu jõuga ja kõrgemalt käima hakanud päike käivitab puhkeseisundis olnud toataimede füsioloogilise kella. Kevadine ärkamisaeg ongi sobiv toalillede ümberistutamiseks, sest parematesse tingimustesse saanud taim hakkab hooga kasvama ning paranenud valgustingimused ei lase taimel välja venida. Sügisel ja talvel taimi ilma mõjuva põhjuseta ümber ei istutata, ent veebruari lõpus-märtsis hakkavad taimed enamasti juba ise uusi elumärke andma.

Kõiki toataimi muidugi ei pea ilmtingimata igal aastal ümber «kolima». Looduses kasvavaid taimi ei istuta keegi ümber, ent toataimedel pole lisaruumi ja -toitu kusagilt võimalik ise juurde hankida ja siin peame neile appi tulema. Sagedasemat ümberistutamist vajavad nooremad ja kiirekasvulised taimed (nagu kasvueas teismelised), samas vanemate taimede puhul tuleb lähtuda olukorrast. Ümber ei istutata parasjagu õitsevaid taimi või neid, kes end oma kasvukohas väga hästi paistavad tundvat.

Ümber istutatav taim ei tohiks olla krõbekuiva mullapalliga, vaid parajalt niiske ehk taimede ümberistutamiseks tuleks hakata valmistuma aegsasti. Lisaks taimede ettevalmistamisele tuleb varuda uus istutusnõu või pesta hoolikalt puhtaks juba kasutatud lillepott, selle alla panna alustaldrik või leida sobiv ümbrispott, soetada uus muld ja drenaažimaterjali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles