Kogu tootmisprotsess põhineb Eestis tehtud teadustööl, mille kaudu muudetakse tööstuslikud kaasproduktid toiduaineteks fermentatsiooniprotsessi abil, mis on sarnane näiteks õlle pruulimisega või saia kergitamisega pärmiga. Fermentatsiooniprotsessi tulemusel valmivad tervislike rasvhapete ja antioksüdantide rikkad rasvad.
Fermentatsiooniks kasutatakse Bonturi loodud ja patenteeritud mikroobi «punane putukas», mis muudab põllumajanduse ja teiste tööstusharude kõrvalsaadused maitsvateks ja isuäratavateks rasvadeks ja õlideks. «Sarnasel viisil, mil me saame valmistada kombucha't, jogurtit, leiba ja õlut, saame muuta ka saepuru või muu väheväärtusliku biomassi väärtuslikeks ja tervislikeks koostisosadeks. Meie «punane putukas» ei suuda muuta vett veiniks, kuid võib muuta saepuru toiduks,» selgitas Bonturi.
«Teadlastena olime põnevil, et meie aastatepikkuse uurimistöö tulemusel valmis päris toode, mis võib terve toidumaastiku ja tarbijakogemuse pea peale pöörata,» lisas Lahtvee. «Hindame kõrgelt kõiki, kes meie eduloosse on panustanud, ja jätkame oma ettevõtte ning toodete arendamist koos oma partnerite, juhtiva investori ja toiduainetööstusega. Samuti jätkame koostööd TalTechiga, et õpetada välja ka järgmise põlvkonna bioinsenere.»
ÄIO Tech OÜ on 2022. aastal asustatud TalTechist välja kasvanud ettevõte, mis toodab puidu- ja põllumajandustööstuse jääkidest unikaalse pärmi abiga jätkusuutlikke ja toidulauakõlblikke õlisid ja rasvu. ÄIO rahvusvahelisse meeskonda kuulub kuus töötajat: kaks brasiillast ja neli eestlast, kellel kõigil on kogemus biotöötluses, sünteetilises bioloogias ja toidutehnoloogias.
Nordic Foodtech VC on riskikapitalifond, mis investeerib toidutehnoloogiatesse ja tuleviku toitu. Helsingis asuv riskikapitalifond tegutseb kõigis Põhja- ja Baltimaades ning on seni investeerinud kümnesse ettevõttesse, millest ÄIO on nende esimene investeering Baltimaades.