Nädalavahetusel Tallinnas toimuval õpilasfirmade laadal osaleb rekordarv õpilasi

Kodu.postimees.ee
Copy
Õpilasfirmade laat Rocca al Mare ja Kristiine kaubanduskeskuses 2019. aastal.
Õpilasfirmade laat Rocca al Mare ja Kristiine kaubanduskeskuses 2019. aastal. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Sel nädalavahetusel toimub Kristiine ja Rocca al Mare keskustes Eesti Õpilasfirmade laat, kus osaleb rekordarv õpilasi – registreerunud on üle 260 õpilasfirma üle Eesti.

«Laupäeval ja pühapäeval tutvustavad Tallinna kaubanduskeskustes oma tooteid rohkem kui 260 õpilasfirmat üle Eesti, kaugemalt tulijad on ka näiteks Värskast, Narvast ja Valgast. Väljas on palju põnevaid tooteid. Ka selliseid, mida kunagi varem pole pakutud, näiteks lemmikloomakirstud, samblafiltriga õhupuhastid, esmaabipakk, ellujäämiskomplekt, igavesti kestvad pliiatsid ja palju muud huvitavat,» lausus noorte ettevõtlust arendava Junior Achievement (JA) Eesti tegevjuht Kersti Loor.

Õpilasfirmade tegevustes kajastuvad ka ühiskondlikult olulised teemad

JA Eesti tegevjuhi sõnul joonistus õpilaste töödest välja, et üha enam on jätkusuutlikkus algatuste suunanäitajaks. «Õpilasfirmade pärusmaa on olnud juba ammu erinevad toomisjäägid ning materjalide taaskasutus, sest nii on tootmine odavam. Kuid järjest rohkem mõeldakse lisaks taaskasutusele ka rohelisema pakendamise, tootmisprotsessi jätkusuutlikkuse ja keskkonna peale laiemalt,» selgitas Loor. Ta lisas, et ühiskondlikult aktuaalsed teemad kajastuvad ka õpilasfirmade toote- ja teenusevalikus, seega on viimastel aastatel palju tähelepanu pööratud vaimse tervise teemadele.

Kristiine ja Rocca al Mare keskuste juhi Kristjan Maaroosi sõnul on rõõmustav, et õpilasfirmade laat sel aastal nii suurelt ja pikalt toimuda saab – kahel päeval kella 12st 17ni ja kahes keskuses üheaegselt.

Kristjan Maaroos.
Kristjan Maaroos. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Meie jaoks on tähtis toetada kaubandusvaldkonna uusi ideid ja pealekasvu. On väga oluline, et lapsed ja noored saaksid juba varakult mõelda, kuidas oma toodete ja teenuste abil lahendada tervise või jätkusuutlikkusega seotud küsimusi,» ütles Maaroos ja lisas et noorte tooted ja teenused toovad mõneks päevaks kaubanduskeskuste külastajatele traditsiooniliste moe-, kodu-, laste- ja ilukaupade kõrvale põnevaid ja uudseid lähenemisi.

Õpilasfirmast võib välja kasvada järgmine ükssarvik

JA Eesti tegevjuhi sõnul näitavad erinevad uuringud nii Eestis kui teistes Euroopa riikides, et õpilasfirmade vilistlased loovad tulevikus kaks korda sagedamini oma ettevõtte kui teised. «Õpilasfirma on hea võimalus katsetada suhteliselt madala riskiga, kas sulle meeldib ettevõtlus või mitte. Superideest olulisemgi on protsessi läbikäimine ning eneseusu kasvatamine. Siin on just laatadel müügioskuste omandamisel tähtis roll, et noor saaks eduelamuse ja julguse tulevikus ettevõtjaks hakata. Meie JA-s usume, et mida varem noored ettevõtluspisiku külge saavad, seda parem,» ütles Loor.

Ta tõi välja, et igal aastal läheb mõni õpilaste algatus oma ideega edasi ja loob päris ettevõtte. «Veelgi sagedasem on aga see, et õpilasfirma vilistlased loovad tulevikus oma ettevõtte hoopis suurema ja küpsema ideega. Nii mõnestki õpilasfirma vilistlasest on saanud ükssarvik: nii näiteks Valemivihikutega alustanud Sten Saar või töövahendusportaali loonud Kaarel Kotkas,» lausus Loor.

JA Eesti Vägev Vilistlane 2018 Kaarel Kotkas, kes on Veriff OÜ asutaja ja tegevjuht.
JA Eesti Vägev Vilistlane 2018 Kaarel Kotkas, kes on Veriff OÜ asutaja ja tegevjuht. Foto: Raul Mee/Postimees

Laadapäevadel toimub mõlemas keskuses kell 13.00-14.00 ka innovatsioonivõistlus, mille käigus tuleb igal tiimil kahe minuti vältel oma toodet või teenust esitleda. Õpilaste esitlusi ja müügioskusi hindab oma ala professionaalidest kokku pandud žürii, kes kuulutab välja parimad müüjad ja vastutustundlikemad ettevõtted, suurima käibega õpilasfirmad, uuendusmeelseimad tooted ja teenused. Rahva lemmik selgub e-poes saadud meeldimiste põhjal. Iga laadapäeva lõpus kell 17 tunnustatakse parimaid.

Eesti Õpilasfirmade laat 2023 toimub 11.-12. veebruaril Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskustes. Laat toimub paralleelselt kahes kaubanduskeskuses ning mõlemal päeval ootavad õpilas- ja minifirmad külastajaid ajavahemikus 12.00-17.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles