Eksperdid soovitavad: lihtsad näpunäited, kuidas kodus vett säästa ja seeläbi kodukuludelt kokku hoida

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Puhas vesi on üks tähtsamaid loodusressursse Maal. Vähendades oma igapäevast veetarbimist saame säästa raha ja hoida keskkonda. Näiteks eelistades dušši vannile kulutad kuni 3 korda vähem vett. Nii selle kui ka teiste lihtsate näpunäidetega saab igapäevaselt oluliselt kodukuludelt kokku hoida.

«Inimeste käitumisel on vee säästlikule tarbimisele suurim mõju. Siiski aitavad ka erinevad veesäästlikud seadmed vett kokkuhoidlikumalt tarbida. Nii oma käitumismustreid muutes kui ka veesäästlikke seadmeid kasutades saab oma kodust veetarbimist oluliselt vähendada,» selgitas Eesti Vee-ettevõtete Liidu tegevjuht Raili Kärmas.

Eelista dušši vannile

Kärmas leiab, et inimestel oleks lihtsam vett säästa, kui nad teaksid, kui palju erinevad tegevused või seadmed vett tarbivad. «Inimesed saavad oma veetarbimist jälgida, kui näiteks kirjutavad veenäidu ülesse enne ja peale duši all käimist. Nii saab teada veekoguste vahe ja seejärel arvutada, kuidas igakuine veearve muutuks, kui oleme lühemalt duši all,» sõnas Kärmas. Igakuisel veearvel on näha veehinna kulu kuupmeetri kohta, mistõttu on kalkulatsioone lihtne teha.

Duši all käimine kujuneb oluliselt vähem vett kui vannitamine.
Duši all käimine kujuneb oluliselt vähem vett kui vannitamine. Foto: Shutterstock

Eesti Vee-ettevõtete Liidu tegevjuhi sõnul saab kodus veetarbimise vähendamiseks astuda lihtsaid samme. «Võti peitub nippides, mida ilmselt enamik meist teavad, ent ei pööra neile piisavalt tähelepanu. Näiteks vanni asemel duši all käimine, kraani sulgemine hammaste harjamise, käte või juuste seebitamise ajal ja isegi raseerides,» loetles Kärmas.

Lisaks kulutab vannis käimine kuni kolm korda rohkem vett kui dušš. «Muidugi soovime aeg-ajalt mõnusat sooja vanni nautida, kuid seda võiks teha veidi harvemini ja säästetud veekogus on juba märkimisväärne,» sõnas Kärmas. Duši all käies saab vett oluliselt säästa ka käsidušiga, mis hoiab lisaks veele kokku ka energiat.

Eelista vett säästvaid kodumasinad

Pedro Castro.
Pedro Castro. Foto: Ikea

Maailma elanikkond on jätkuvalt kiiresti kasvav, mis survestab puhast vett kui loodusvara säästlikult tarbima. Seetõttu peaks vee säästmine olema osa kõikide igapäevast. «Kokkuhoidlik veetarbimine saab olla lihtsam, kui eelistada vett säästvamaid seadmeid. Näiteks kasutades säästliku käsidušši, millel on reguleeriv tihend, mis vähendab veevoolu, hoides samal ajal veesurvet. Tänu sellele saab säästa vett ja energiat iga kord, kui dušist vee jooksma paned,» selgitas IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Erinevad nutikad lahendused aitavad kodust veetarbimist veelgi vähendada. Näiteks võiks kasutusele võtta nutika segisti. «Kraani sisse integreeritud aeraator hoiab veevoolu optimaalsena, et kulutada vähem vett ja energiat. Samuti on aeraatoril külmkäivitusfunktsioon, mis väldib sooja vee raiskamist ja säästab seeläbi ka energiat. Kraani otsa üles tõstes tuleb sealt vaid külma vett,» selgitas Castro.

Aeraatoriga dušiotsik.
Aeraatoriga dušiotsik. Foto: Ikea

Vee kokkuhoidu saab suurendada ka erinevate kodumasinatega. «Pikemas perspektiivis on nõudepesumasin hea investeering nii vee kui raha säästmiseks. Kuid nõudepesumasinat ja pesumasinat tuleks kasutada ainult maksimaalselt täidetuna, et vältida tarbetut vee ja energia kulu. Tänaseks on paljud seadmed varustatud nutika tehnoloogia ja efektiivsete programmidega, mis kulutavad pesemiseks vähem vett ja elektrit,» sõnas Eesti Vee-ettevõtete Liidu juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles