NÄDALA RETSEPTID ⟩ Elagu Eesti!

Britt Rosen
Copy
Tänavuse presidendi vastuvõtu suupisteid valmistavad enamjaolt kokad, kes esindavad Eestit järgmisel aastal kokkade olümpial Saksamaal - juuresolev valik on inspireeritud toiduainetest, mis lähevad suupistevaagnale ka 24. veebruaril. Foto Mihkel Maripuu, Postimees FOTO: Mihkel Maripuu
Tänavuse presidendi vastuvõtu suupisteid valmistavad enamjaolt kokad, kes esindavad Eestit järgmisel aastal kokkade olümpial Saksamaal - juuresolev valik on inspireeritud toiduainetest, mis lähevad suupistevaagnale ka 24. veebruaril. Foto Mihkel Maripuu, Postimees FOTO: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu

Ihkate Eesti sünnipäevaks kiluleiva, kartulisalati ja küpsisetordi kõrvale midagi uut ega pelga näputööd? Meisterdage tillukesi tikuvõileibu. Juhatust jagavad kokad, kes katavad presidendi vastuvõtu suupistevaagnad.

Kui hakatuseks tervituspits või pokaal kihisevat Eesti ja ka Ukraina auks tõstetud, ootab pidulaud. Kiluleib, kartulisalat, võileivatort, täidetud munad, sült, küpsisetort, kohupiimakook – kuidas kellelgi kodus kombeks. Kuid alati võib lihtsat kodust klassikat täiendada, olgu või päevakohaselt presidendi vastuvõtu suupistetest inspireeritud miniampsudega. Oleksite siis justkui ise Estonia teatri- ja kontserdimajas ära käinud.

Ennekõike teeb tänavuse peolaua eelmistest erilisemaks kokkade meeskond, sõnab presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik, kes seal köögivägesid juhatab. Enamik neist kuulub Eesti esimesse kokkade ja magusameistrite võistkonda, mis eesotsas restorani Horisont peakoka Marko Sõmeraga esindab meid järgmisel aastal kokkade olümpial Culinary Olympics Saksamaal.

Varasemate kordadega sarnaselt saab presidendi vastuvõtu köögis «sõna» Eesti kokaõpilaste meistrivõistlustel aasta noorkoka tiitliga pärjatud kokk, seekord tunamullune võitja Joosep Järvmaa.

Ka vürtsikilust ei minda tänavusel sünnipäevapeol mööda. See on meie köögi iseloomulik osa ja jääb toidupärimusse nagu heeringaski, ükskõik mil moel või mis lisanditega seda serveeritakse, tähendab Lepik. Lehitsedes presidendi vastuvõttude paari aastakümne menüüsid, võib sealt välja noppida kümneid suupisteid, kus kilu on üks peategelasi. Rahvuslik maitsekombinatsioon mustast leivast, vürtsikilust ja munast on neis üheampsupalades küll loomingulisemates kooslustes kui kodus kombeks: kilu ja musta leiva trühvlid, vürtsikilu Muhu leiva tšipsi ja vabajooksukana munavõidega, suitsutatud vutimuna ja vürtsikilu porrupesas, munarull kodujuustu ja kiluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles