Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Eesti kodumajapidamistes tekib inimese kohta aastas just nii palju toidu ülejääke

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Stockholmi Keskkonnainstituudi uuringust selgus, et Eesti kodumajapidamistes tekib aastas keskmiselt 26 kilogrammi toidu ülejääke inimese kohta. 

Ajal, mil valitseb ebakindlus ja inflatsioon, saab toitu säästes igakuistelt kuludelt oluliselt kokku hoida. Eesti toidublogija Ragne Värk ja IKEA sisekujundaja Pedro Castro jagavad lihtsaid näpunäiteid, kuidas menüüd planeerides ja toitu õigesti säilitades toiduraiskamist vähendada.

«Tihtipeale inimesed unustavad, mis neil külmkapis on ja avastavad toiduaine alles siis, kui see hakkab riknema. Menüü ette planeerimine ja toidu õigesti säilitamine aitab vähendada toidu raiskamist ja tarbetuid kulutusi,» sõnas toidublogija Ragne Värk.

Plaani oma nädalamenüü ette

Ragne Värk.
Ragne Värk. Foto: Erakogu

Värk soovitab võtta nädalvahetusel aega uue nädala menüü koostamiseks. «Soovitan panna kirja konkreetsed päevad kindlate roogade jaoks. Enne toidupoodi minekut võiks mõelda läbi oma järgmise nädala toidukorrad. Näiteks hinnata mitu toidukorda nädala jooksul kodus valmistad ja kui palju aega saad sellele pühendada. Samas ei pea ka kõiki toidukordi täielikult ette planeerima. Näiteks saad ette osta mõned vajalikud toiduained ja siis hiljem vajalik juurde soetada,» selgitas ta.

Toidublogija lisas, et mõni päev võiks jääda nii-öelda külmkapitühjendusroogadele, mil saab valmistada roogi külmkapis olemasolevatest toiduainetest ja seeläbi vältida toidu raisku minemist.

Menüü planeerimine aitab säästa aega, vähendada aega nuputamisele, mida õhtuks süüa teha, ja toidule tehtavaid kulutusi. «Selleks, et toidupoes ei satuks korvi ebavajalike tooteid, võiks enne poodi minekut koostada toidunimekirja või teha oma külmkapi sisust pilti. Kulutusi saab ka vähendada, kui valida toidukaupu, mis on allahinnatud,» sõnas Värk.

Veelgi enam saab toidule tehtavaid kulutusi vähendada, kui leida või mõelda ise välja erinevaid nutikaid retsepte, mille valmistamine on soodsam. Värki sõnul on isetehtud toit tihti soodsam. Üheks näiteks on müsli, mis isetehtult tuleb kordi odavam, kui poest ostetuna. «Lisaboonusena saab isetehtud müslisse lisada täpselt neid komponente, mida soovid. Samuti saad ära kasutada igasugused pähklid ja seemned, mis pakipõhja kasutult seisma on jäänud,» sõnas toidublogija.

Värki sõnul olenevad toidukulutused erinevate inimeste toiduharjumustest ja elustiilist. «Kulutused on pereti erinevad, ent see ei tähenda, et igaüks ei saaks teha säästlikke valikuid. Menüü planeerimise ja teadlik tarbimisega saab toidukulutusi vähendada kuni 30 protsenti,» lisas ta.

Vali õiged toidu säilitamislahendused

Pedro Castro.
Pedro Castro. Foto: Ikea

IKEA Eesti sisekujunduse osakonna juhi Pedro Castro sõnul on toidu raiskamise vältimiseks ülioluline toidu õige säilitamine. Selleks, et toit värske püsiks, soovitab ta kasutada erinevaid toidukarpe. Castro sõnul hoiavad kaantega läbipaistvad klaasist või plastikust anumad toiduained pikemalt värskena, ent seejuures tuleks erinevad toiduained hoiustada eri anumates, et nende värskus püsiks.

«Plast- või klaaskarbid ei ole mitte ainult head abivahend toidusäilitamisel, vaid aitavad ka külmkapis ruumi kokku hoida. Olenemata karpide kujust, saab need üksteise peale laduda, mis ei võta palju ruumi. Lisaks on külmkappi avades hästi näha, mis karbi sees on,» kirjeldas Castro.

«Valmistoit säilib väljaspool külmkappi kuni kaks tundi. Seetõttu tasub ülejäänud toit võimalikult kiiresti hermeetiliselt suletud anumatesse ja seejärel külmkappi asetada. Toit säilib karbis olenevalt toidust kolm-neli päeva. Salatilehed võiks panna kaanega hoiukarpi, mille põhjas on paberrätik, mis imab endasse liigse niiskuse ja hoiab ära salatilehtede riknemise. Maitsetaimed säilivad aga kauem veeklaasis või niiskesse paberrätikusse mähituna ja suletud kottidesse panduna,» sõnas Värk.

Vali õiged säilituskarbid.
Vali õiged säilituskarbid. Foto: Ikea

Korrasta külmkapp ja riiulid

Pikemaajaliseks säilitamiseks mõeldud toidud tuleks hoida külmikus sügavamal või kõrgematel riiulitel. Need toidud, mis tuleks kiiremini ära tarbida, tasub hoida silmade kõrgusel. Külmkappi on soovitatav regulaarselt puhastada ja hoida näiteks värske liha alati valmistoidust eraldi. Niinimetatud külmkapi inventuuri võiks teha iga kuu viimasel nädalal enne palgapäeva ning sügavkülmikut võiks tühjendada näiteks kevadel enne uue marja- ja köögiviljahooaja algust.

«Külmkapis võiks olla eraldi riiulid erinevatele toiduainetele nagu piimatooted, liha, juurviljad jne. Eraldi riiulitel toitude hoidmine aitab toite grupeerida ja väldib seda, et toidud peituvad teiste taha ning seeläbi unustame, mis meil külmkapis on,» selgitas Castro.

Ka Värk soovitab hoida külmkapis toiduained erinevatel riiulitel. «Saame meeletult vähendada toidule tehtavaid kulutusi, kui hoidume toidu äraviskamisest ja valmistame toitu lennukalt nii, et kõik nutikalt ära kasutatud saab. Toidu raiskamine koormab keskkonda ja suurendab kulutusi toidule,» sõnas toidublogija.

Organiseeritud külmikus püsib toit kaua värske.
Organiseeritud külmikus püsib toit kaua värske. Foto: Shutterstock

Investeeri kokkuhoidu soosivatesse köögitarvikutesse

Nii energiasäästlik mahukas külmkapp kui ka ruumikas sügavkülmik tulevad köögis toidusäilitamisel abiks. «Uue põlvkonna külmikud suudavad reguleerida külmkapi niiskust ja temperatuuri igal riiulil, vähendades nii temperatuurikõikumisi ja hoides erinevaid tooteid kauem värskena. Neil, kes valmistavad toidud mitu päeva ette, võib tulla abiks mikrolaineahi, et soojendada toitu ilma täiendavat rasvainet lisamata. Igapäevaselt tulevad kahtlemata kasuks ka kvaliteetsed toiduainete säilitusnõud, toidutermosed ja külmakotid, mis aitavad toitu pikema aja jooksul ohutult värskena hoida,» sõnas IKEA sisekujundaja.

Tagasi üles