NÄDALA JOOGID Uus ilus suur laik Euroopa veinikaardil: Ukraina!

Britt Rosen
Copy
Svitlana Tsõbak Tallinnas F-Hoones Eesti veinisõpradele Ukraina uue aja edumeelsete veinimajade maitsepaletti lahti rääkimas. FOTOD: Heikki Avent
Svitlana Tsõbak Tallinnas F-Hoones Eesti veinisõpradele Ukraina uue aja edumeelsete veinimajade maitsepaletti lahti rääkimas. FOTOD: Heikki Avent Foto: Heikki Avent

«Euroopa veinikaardile tuleb ilus suur laik juurde,» tõdeb Ukraina väikeste veiniaedade moodsaid, kuivi ja maailmatasemel veine sõda trotsides Eestisse ning mujale Euroopa Liitu vahendava Veiniekspressi üks asutajaid Martin Pärn.

Siidine mullivein, supermarjane suveroosa, külluslik punavein, tammine-vanilline valge, kirgas kerge suvevalge... Maitsete palett, mis Ukraina väiksemate veinimajade pudeleid lahti korkides klaasidesse jõuab, avaldab laua ümber kogunenud maitsjatele kirjususe ja kaasaegsusega muljet.

«Ukraina veinid ei ole kaastundeveinid. Need on kvaliteetsed ja omanäolised,» rõhutab Ukraina väikeste veinitootjate ühenduse ja Musta mere äärse Beykushi veinimaja tegevjuht Svitlana Tsõbak sissejuhatuseks viimatisel Ukraina veinide maitsmise üritusel Tallinnas. Ta on käinud Eestis oma kodumaa veine tutvustamas varemgi, äsja tuli Helsingist ja märtsis sõidab sama ülesandega Saksamaale veinimessile.

Tsõbaki südameasjaks on näidata maailmale, et sovetimõjude ja sõja kiuste sünnib tema kodumaal kõrgel tasemel veinikunst. Ta toob näite, et kuigi Ukrainas kasvatatakse praegu palju ka rahvusvahelisi viinamarjasorte, annab terroir ehk kohaliku kliima, pinnase ja loodusolude kogum veinidele oma nüansi. See ei tee neid sugugi kehvemaks, vaid isikupärasemaks, lihtsalt neid ei saa üks ühele võrrelda olgu või Prantsuse või Itaalia eeskujudega.

«Ukraina on eraldiseisev veinimaa. Mitte ühegi teise maa kloon, vaid ainulaadne ja meeletult arenev,» kirjeldab ta ühtaegu armsalt ja südilt sealset veinielu, mida vaatamata sõjaõudustele seni vilkana hoitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles