LÕPP RAISKAMISELE Eesti toidublogija selgitab, kuidas toidukuludelt märkamatult sadu eurosid säästa

Kodu.postimees.ee
Copy
Ragne Värk.
Ragne Värk. Foto: Erakogu

Stockholmi Keskkonnainstituudi uuringust selgus, et Eesti kodumajapidamistes tekib aastas keskmiselt 26 kilo toidu ülejääke inimese kohta. Ajal, kui valitseb ebakindlus ja inflatsioon, saab toitu säästes iga kuu kuludelt oluliselt kokku hoida. Eesti toidublogija Ragne Värk ja IKEA sisekujundaja Pedro Castro jagavad lihtsaid näpunäiteid, kuidas menüüd planeerides ja toitu õigesti säilitades toiduraiskamist vähendada.

«Tihtipeale inimesed unustavad, mis neil külmkapis on, ja avastavad toiduaine alles siis, kui see hakkab juba riknema. Menüü planeerimine ja toidu õigesti säilitamine aitavad vähendada toidu raiskamist ja tarbetuid kulutusi,» sõnas toidublogija Ragne Värk.

Koosta oma nädalamenüü ette

Värk soovitab võtta nädalvahetusel aega uue nädala menüü koostamiseks. «Soovitan panna kirja konkreetsed päevad kindlate roogade jaoks. Enne toidupoodi minekut võiks mõelda läbi oma järgmise nädala toidukorrad. Näiteks hinnata, mitu toidukorda nädala jooksul kodus valmistad ja kui palju aega saad sellele pühendada. Samas ei pea ka kõiki toidukordi täielikult planeerima. Näiteks saad ette osta mõned vajalikud toiduained ja siis hiljem vajaliku juurde soetada,» selgitas ta. Toidublogija lisas, et mõni päev võiks jääda nii-öelda külmkapitühjendusroogadele, mida saab valmistada külmkapis olemasolevatest toiduainetest, et vältida seeläbi toidu raisku minemist.

Menüü planeerimine aitab säästa aega, kulutada vähem aega nuputamisele, mida õhtuks süüa teha, ja vähendada kulutusi toidule. «Selleks, et toidupoes ei satuks korvi ebavajalikke tooteid, võiks enne poodi minekut koostada toidunimekirja või teha oma külmkapi sisust pilti. Kulutusi saab ka vähendada, kui valida toidukaupu, mis on allahinnatud,» sõnas Värk.

Veelgi enam saab toidule tehtavaid kulutusi vähendada, kui leida või mõelda ise välja erinevaid nutikaid retsepte, mille järgi toidu valmistamine on soodsam. Värgi sõnul on ise tehtud toit tihti soodsam. Üheks näiteks on müsli, mis ise tehtult tuleb kordi odavam kui poest ostetuna. «Lisaboonusena saab ise tehtud müslisse lisada täpselt neid komponente, mida soovid. Samuti saad ära kasutada igasugused pähklid ja seemned, mis pakipõhja kasutult seisma on jäänud,» sõnas toidublogija.

Värgi sõnul olenevad toidukulutused inimese toiduharjumusest ja elustiilist. «Kulutused on pereti erinevad, ent see ei tähenda, et igaüks ei saaks teha säästlikke valikuid. Menüü planeerimise ja teadliku tarbimisega saab toidukulutusi vähendada kuni 30 protsenti,» lisas ta.

Vali õiged viisid toidu säilitamiseks

IKEA Eesti sisekujunduse osakonna juhi Pedro Castro sõnul on toidu raiskamise vältimiseks ülioluline toidu õige säilitamine. Selleks, et toit värske püsiks, soovitab ta kasutada erinevaid toidukarpe. Castro sõnul hoiavad kaantega läbipaistvad klaasist või plastist anumad toiduained kauem värskena, ent seejuures tuleks erinevaid toiduaineid hoiustada eri anumates, et nende värskus püsiks.

«Plast- või klaaskarbid ei ole mitte ainult head abivahendid toidu säilitamisel, vaid aitavad ka külmkapis ruumi kokku hoida. Olenemata karpide kujust, saab need üksteise peale laduda, mis ei võta palju ruumi. Lisaks on külmkappi avades hästi näha, mis karbi sees on,» ütles Castro.

«Valmistoit säilib väljaspool külmkappi kuni kaks tundi. Seetõttu tasub ülejäänud toit võimalikult kiiresti hermeetiliselt suletud anumatesse ja seejärel külmkappi asetada. Toit säilib karbis olenevalt toidust kolm-neli päeva. Salatilehed võiks panna kaanega hoiukarpi, mille põhjas on paberrätik, mis imab endasse liigse niiskuse ja hoiab ära salatilehtede riknemise. Maitsetaimed säilivad aga kauem veeklaasis või niiskesse paberrätikusse mähituna ja suletud kottidesse panduna,» sõnas Värk.

Korrasta külmkapp ja riiulid

Pikemaks säilitamiseks mõeldud toite tuleks hoida külmikus sügavamal või kõrgematel riiulitel. Neid toite, mis tuleks kiiremini ära tarbida, tasub hoida silmade kõrgusel. Soovitatav on külmkappi regulaarselt puhastada ja hoida näiteks värske liha alati valmistoidust eraldi. Nn külmkapi inventuuri võiks teha iga kuu viimasel nädalal enne palgapäeva ning sügavkülmikut võiks tühjendada näiteks kevadel enne uue marja- ja köögiviljahooaja algust.

«Külmkapis võiks olla eraldi riiulid erinevatele toiduainetele, nagu piimatooted, liha, juurviljad jne. Eraldi riiulitel toitude hoidmine aitab toite grupeerida ja väldib seda, et toidud peituvad teiste taha ning seeläbi unustame, mis meil külmkapis on,» rääkis Castro.

Ka Värk soovitab hoida külmkapis toiduained eri riiulitel. «Saame meeletult vähendada toidule tehtavaid kulutusi, kui hoidume toidu äraviskamisest ja valmistame toitu lennukalt nii, et kõik saab nutikalt ära kasutatud. Toidu raiskamine koormab keskkonda ja suurendab kulutusi toidule,» sõnas toidublogija.

Investeeri kokkuhoidu soosivatesse köögitarvikutesse

Nii energiasäästlik mahukas külmkapp kui ka ruumikas sügavkülmik tulevad köögis toidu säilitamisel abiks. «Uue põlvkonna külmikud suudavad reguleerida külmkapi niiskust ja temperatuuri igal riiulil, vähendades nii temperatuurikõikumisi ja hoides erinevaid tooteid kauem värskena. Neile, kes valmistavad toidud mitu päeva ette, võib tulla abiks mikrolaineahi, et soojendada toitu ilma täiendavat rasvainet lisamata. Igapäevaselt tulevad kahtlemata kasuks ka kvaliteetsed toiduainete säilitusnõud, toidutermosed ja külmakotid, mis aitavad toitu pikema aja jooksul ohutult värskena hoida,» sõnas Castro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles