ENNE JA NÜÜD ⟩ Kuldajastul ehitatud Tallinna vanalinna maja tegi läbi imelise muutumise

Kodu.postimees.ee
Copy
Suur-Karja 12, 2020. aastal.
Suur-Karja 12, 2020. aastal. Foto: Konstantin Sednev/Postimees Grupp

Tallinna vanalinnas aadressil Suur-Karja 12 asuvasse 15. sajandist pärit majja rajati restorani- ja kohvikuruumid ning 16 linna üht uhkeimat korterit.

Ajaloolase Jaak Juske sõnul on tegemist jõuka linnakodaniku hilisgooti stiilis diele-dornse-tüüpi omaaegse äri- ja eluhoonega. «Suur-Karja 12 hoone ajalugu ulatub tagasi Tallinna kuldajastusse, 15. sajandisse, mil Tallinn oli tõusnud Hansa Liidu idakaubanduse juhtivaks linnaks,» ütles Juske.

Uuenduskuuri läbinud Suur-Karja 12 hoone.
Uuenduskuuri läbinud Suur-Karja 12 hoone. Foto: Uus Maa

«Suur-Karja 12 kinnistul on läbi aegade olnud mitmeid tuntud omanikke – näiteks kuulus see 1803. aastast mööblitootjale Lutherile. Teises maailmasõjas sai hoone 1944. aasta märtsipommitamises tõsiselt kannatada. Säilisid ainult keldrikorruse müürid ning Suur-Karja tänava äärne fassaad, samuti keskaegne esinduslik gooti raidportaal ning võlvitud keldriruumid. Õnneks ehitati hoone pärast sõda taas üles. Uuel iseseisvusajal seisis maja pikalt tühjana, oodates oma taassündi. Nüüd on see kinnistu pikka ajalugu väärustaval moel lõpuks teostunud,» rääkis Juske.

Hoone pindade müüki juhtiva kinnisvarabüroo Uus Maa al Mare juhatuse liikme Maksim Morgunovi sõnul on see planeeringu ja mugavuste mõttes uus hoone, milles on toodud esile hulganisti vanu detaile. «Säilinud ning restaureeritud on välisseinad Suur-Karja tänava ja hoovi poolt ning trepikoda, aga 95 protsenti maja konstruktsioonidest on uued. Majal on uus katus, uued vahelaed ja uued siseseinad. Samuti on kõik tehnosüsteemid kaasaegsed,» ütles Morgunov ja lisas, et tänapäevaste lahendustega vanalinna maju on peale selle vaid mõni üksik.

Uuenduskuuri läbinud Suur-Karja 12 hoone.
Uuenduskuuri läbinud Suur-Karja 12 hoone. Foto: Uus Maa

Maksim Morgunovi sõnul tegi Suur-Karja 12 hoone sisekujunduse ja planeeringud mainekas Eesti sisearhitekt Aet Piel, kes ühendas sajanditevanused paekivist seinad kaasaegse, avara ja minimalistliku sisearhitektuuriga.

Suur-Karja 12 elamu sokli- ja esimesel korrusel on kaks äripinda. Viiekorruselises oma suletud sisehooviga hoones on 16 korterit, millest osa on läbi kahe korruse ning rõdudega. Ligi pooled korteritest on juba müüdud.

Uuenduskuuri läbinud Suur-Karja 12 hoone.
Uuenduskuuri läbinud Suur-Karja 12 hoone. Foto: Uus Maa
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles