PTA piirikontrolli osakonna juhataja Regina Pihlaka sõnul teadis enamik küsitluses osalenuid, et väljastpoolt Euroopa Liitu võib Eestisse tuua nii küpsiseid kui šokolaadi, küll aga kaheldi tees, kuigi ka teed võib enda otstarbeks reisilt kaasa tuua.
«Paljud tooksid näiteks Gruusiast kaasa ka juustu, kuid see ei ole lubatud,» sõnab Pihlakas. «Ka mett võib kaasa tuua (kuni 2 kg), kuid seda teadsid üksikud,» jätkab ta.
Reisija pagasis olevatele toodetele kehtestatud keelud ja piirangud näevad ette, et väljastpoolt Euroopa Liitu Eestisse reisides ei tohi pagasis sisalduda näiteks vorsti, sinki, lihakonserve, juustu, pekki ega pelmeene. Isegi pagari- ja pastatoodete puhul tuleb jälgida, et need ei sisaldaks liha; piima või muna võivad sellised tooted sisaldada, kuid sellisel juhul peavad tooted olema toatemperatuuril säilitatavad. Erand kehtib Fääri saartele ja Gröönimaale, kust võib liha- ja piimatooteid tuua sisse isiklikuks tarbimiseks kuni kümme kilogrammi inimese kohta. Pihlaka sõnul on see seotud toiduohutuse ja taudide leviku vähendamisega, sest loomsete toodetega võib tahtmatult kaasa tuua loomadele ja inimestele ohtlike haiguste tekitajaid.
Küsimuse puhul, milliseid puuvilju on lubatud kolmandatest riikidest koju tuua ilma fütosanitaarsertifikaadita, ajas segadusse sõna «fütosanitaarsertifikaat», sest inimesed ei teadnud selle tähendust. Olgu öeldud, et fütosanitaarsertifikaat on dokument, mis tõendab taimetervise nõuetekohasust ehk seda, et taim või taimne saadus on taimehaigustest ja -kahjuritest vaba. Pihlaka sõnul vastati mainitud küsimusele kõige rohkem, et ei mingeid. «Paljudele oli kõige suurem üllatus see, et õuna ei või kolmandatest riikidest kaasa tuua,» räägib piirikontrolli osakonna juhataja. «Ka apelsinidega mindi alt, sest neidki ei või väljastpoolt ELi Eestisse tuua taimekahjurite ja taimedele ohtlike haiguste tõttu,» lisab ta.