Sügisel jäid puud valgendamata? Mõjuv põhjus, miks see viga nüüd ja kohe heastada

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Öeldakse, et hoolsal aednikul on puutüved valgendatud. Seda tööd soovitatakse teha hilissügisel, ent õnneks jõuab ka veel kevadel oma vigu parandada.

Kui sügisel jäid puutüved valgendamata, siis Hortese rohenäppude kinnitusel on just praegu viimane võimalus see viga heastada. Kui sügisel pole jõutud puid valgendada, peab seda kindlasti tegema enne, kui päike hakkab eredamalt paistma. Kui lörts ja vihm on valgendi maha pesnud, tuleb protseduuri korrata, kuni maapind on kevadel täiesti sulanud.

Tüvede valgendamine tüvevalgendiga kuni 1,5 meetri kõrguseni kaitseb noorte puude koort varakevadel lume taustal päikesega tekkivate koorelõhede eest. 

Foto: Shutterstock

Tüvevalgendi kaitseb puid ühtlasi ka talvituvate kahjurputukate eest, kes ei saa valgendatud koorepragudes enam talvituda. Seetõttu valgendatakse ka vanemate viljapuude tüvesid. Tüvevalgendi hoiab ka aplad jänesed koduaiast eemale.

VAATA KA: LUGEJA KÜSIB 〉 Kas mu naaber on hull, et pidevalt oma puid valgendab?

Kui kevadeks on valgendus kadunud, soovitavad asjatundjad seda võimalikult varakult juurde lisada. Tuleb jälgida, et õhutemperatuur ei jääks alla 6 plusskraadi.

Viljapuu tüve valgendamine on tähtis, sest:

• see kaitseb puutüve päikesepõletuse eest, leevendades temperatuuri järsu kõikumise kahjulikku mõju, mis põhjustab puukoore lõhenemist;

• see hävitab kahjureid ja nende mune, sest sisaldab kustutatud lupja ja raudsulfaati;

• regulaarsel kasutamisel hoiab see ära vetikate, samblike ja sammalde arengu puukoorel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles