Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Mis on umami ja kuidas seda maitsva roa valmistamiseks kasutada?

Copy
Kõigis neis toiduainetes on palju umamit.
Kõigis neis toiduainetes on palju umamit. Foto: Shutterstock

Umami on üks viiest maitsest, millele on viimaste aastate jooksul üha suuremat tähelepanu pööratud. Mis asi see täpselt on?

Maitseid on kokku viis: magus, hapu, mõru, soolane ja umami. Sõna umami on meile keelde üle võetud Jaapanist. «Umami on peaaegu käegakatsutav maitse, mis paneb sind söömist jätkama ja tugevdab roa teiste koostisosade maitseid,» ütleb peakokk Aaron Israel ja peagi ilmuva kokaraamatu «Love Japan» autor. 

Esimesena tutvustas seda maitset avalikkusele Jaapani teadlane, keemia professor Kikunae Ikeda, kes uuris kuulsat Jaapani puljongit dashi't, mis on nii-öelda jaapani köögi üks alustalasi ja kuulub paljude toitude koostisesse, kirjutab Eesti vetikatootja Numami.

Tagasi üles