DISAINIKLASSIKA ⟩ Raili Keivi näitusel «Tuba» eksponeeritud nõud saab nüüd endale ka koju viia (1)

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Raili Keivi tassid ja taldrikud.
Raili Keivi tassid ja taldrikud. Foto: Erakogu

Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumi näituse «Tuba» jaoks valis disainer Raili Keiv muuseumi keraamikakogust 1960. kuni 1980. aastateni valminud ja nüüd disainiklassikaks saanud nõud ning liitis need oma loominguga uueks koosluseks.

«Ma ei taha õhutada tarbima,» on disainer Raili Keiv ise öelnud. Näituse «Tuba» üks mõtteid ongi õpetada koduste nõudekappide klassikale üksikut moodsat nüanssi lisades uut hingamist andma.

Head disaini ei viska keegi ära. Kui kellelgi kodus Eesti vanemat disainiklassikat pole, siis sellel on praegu elav järelturg, millele osutavad ka ühismeedias tegutsevad Tallinna Ehituskeraamikatehase ja Tarbeklaasi toodangu kogujate grupid – on parim aega panna alus omaenda väikesele disainikogule 1960.- 1980. aastate nõudest.

Raili Keivi nõud.
Raili Keivi nõud. Foto: Erakogu

Kui näitust ette valmistama hakates polnud Raili Keiv üldse kindel, et ise mõne uue esemega välja tuleb, siis töö käigus jõudis ta mõtteni siduda esemed üheks serviisiks – ta leidis küll hulga sümpaatseid nõusid, ent põnevaid taldrikuid oli raske leida. Ka oma varem tehtud tööde hulgast ei leidnud ta taldrikut ega kandikut, aga tahtis esemed söögilauana eksponeerida. Kandik või suur taldrik on hea kandev vorm, millega dialoog tekitada ning nii töötaski ta välja uue taldriku, mis sobib laual kombineerimiseks nii Raili Keivi enda kaasaegse loominguga kui ka vanema põlvkonna Eesti tööstuskeraamikute esemetega. Taldrik on just see lauanõu, mis oma minimalistliku ja puhta vormiga hakkab hästi kokku kõlama perekonna puhvetkapist välja kaevatud eelmiste kümnendite keraamikaga, Eesti tarbekeraamikute nõudega koos moodustab see väga võluva perekonna.

Raili Keivi näitus Disainimuuseumis.
Raili Keivi näitus Disainimuuseumis. Foto: Erakogu

Disainikogujatele ja ka kõikidele teistele «nõudehulludele» on Raili Keivi näituse jaoks valminud tööde müügile tulemine kindlasti hea uudis, mida tasub kõrva taha panna. Raili Keivi on nimetatud Eesti disaini üheks uueks klassikuks ja tema varasemaid töid on Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumi kogus ning seeria «Portselan kohtub betooniga» (2012) on eksponeeritud ka püsinäitusel «Sissejuhatus Eesti disaini». Näitusel eksponeeritud Raili Keivi taldrikud ja tassid on nüüd müügil lisaks Keivi enda stuudiole ka muuseumi poes, mis on avatud ETDMi lahtiolekuaegadel: K kell 11-18, N kell 11-20, R-P 11-18.

Raili Keivi kandik-taldrik.
Raili Keivi kandik-taldrik. Foto: Erakogu
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles