ROHENÄPPUDE NURK ⟩ 5 väga head põhjust, miks peaksid oma toataimed ümber istutama

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Ümberistutamine ei ole vajalik igal kevadel, küll aga on oluline selle vajadust igal kevadel kontrollida. Hortese tublid rohenäpud selgitavad täpsemalt, miks ja kuidas.

Värske muld – toitainesüst

Sinu toataimed saavad suurema osa oma toidust mullas leiduvatest toitainetest. Ajapikku need toitained vähenevad. Oled ehk märganud, kuidas pärast mitut hooaega kestnud lopsakat kasvu muutuvad taime uued kasvud äkitselt väiksemaks, lehed on vale värvusega või näeb taim üldiselt õnnetu välja. Isegi kui väetad regulaarselt, annab ümberistutamine koos uue mullaga taimele turgutava annuse toitaineid, mida ta kasvamiseks hädasti vajab.

Parem kastmine

Kas oled märganud, et taime kastes valgub vesi kohe poti põhja? Taime juured on tõenäoliselt poti külge kasvanud – see olukord viitab taime meeleheitlikule vajadusele rohkema ruumi järele, mistõttu ta on mässinud juured ümber poti nii seest- kui ka väljastpoolt. See loob kanaleid, mille kaudu vesi mullast lihtsalt läbi voolab. Sellises seisus juurte vabastamine ümberistutamisel aitab taimel saada vett, mida ta vajab janu kustutamiseks ja lehtede lopsakuse säilitamiseks.

Ruumi hingata = uued kasvud

Kõigile meeldib saada pisut hingamisruumi, kaasa arvatud toataimedele. Veel üks põhjus, miks juuri poti küljest vabastada, on uue kasvu soodustamine. Tugevam, kasvav juuresüsteem aitab muuta Su taime õnnelikumaks ja kiirendada tema kasvu.

Haiguste ennetamine

Oled kunagi oma taimi üle kastnud? Ära muretse, seda juhtub kõigil. Probleemiks on juuremädanik – kui juured saavad ülekastmise tõttu kahjustada, muutuvad nad tumepruuniks või mustaks. Sellises staadiumis on nad haigustele vastuvõtlikud ning on tegelikult ka võimetud vett imama (mis on ka põhjuseks, miks ülekastetud taimed näevad mõnikord janused välja). Selliste juurte äralõikamine ümberistutamise käigus aitab taimel ülekastmisest taastuda ning on parim kaitse seente ja haiguste vastu.

Jaga ja paljunda

Kui taimedel kitsaks läheb, saab paljusid neist eraldada, et tekiks rohkem ruumi, ja samas saab nii ka uusi taimi! Ümberistutamine on parim aeg, kui «poegi» emataimest eraldada või pistikutest uusi iseseisvaid taimi kasvatada.

Kui taim on stressis, siis oota ümberistutamisega! Näiteks, kui ta on janust närtsinud, on parem teda leotada, kuniks ta uuesti virgub. Samamoodi on targem vältida ümberistutamist äärmuslike ilmaolude korral, mis võivad taime stressi suurendada, näiteks kuumalaine ajal.

Kuidas toataimi ümber istutada?

  • Kasta taime korralikult päev või kaks enne plaanitud ümberistutamist. See muudab lihtsamaks tema potist eemaldamise ning kindlustab, et taim on piisavalt niisutatud, mis vähendab šokiriski.
  • Eemalda taim õrnalt potist. Olenevalt suurusest ja juurte poti külge kinnitumise määrast, võib pott vajada külili keeramist või isegi sõbra abi potist kinni hoidmisel, samal ajal ise taimest haarates. Kui juured on väga kõvasti poti küljes kinni, võta appi nüri nuga ja libista see poti ja mullakihi vahele ümber kogu poti, et juuri vabastada.
  • Vabasta õrnalt juurepall. Raputa üleliigne muld ettevaatlikult maha, et juuri mitte vigastada.
  • Lõika teravate kääride või noaga ära kõik mustad, mitteterved või nähtavalt vigastatud juured. Poti külge kasvanud juurtega taimede puhul, kui plaanid nad samasse potti tagasi istutada, kärbi juuremassist ära kuni 2/3, alustades altpoolt ja külgedelt.
  • Kui istutad taime samasse potti, eemalda potist kogu vana muld ja pese poti sisekülgedelt kuuma veega maha sete.
  • Aseta poti põhja 2–3 cm kiht kergkruusa. Selle asemel võid kasutada ka savipoti kilde vms. Selle eesmärk on vältida vettimist ning pakkuda vajalikku ruumi kastmisvee nõrgumiseks.
  • Aseta kergkruusa peale u 2–3 cm uut mulda, see on taimele piisav. Aseta taim sinna peale ning täida ettevaatlikult kogu pott mullaga. Vajuta mulda kergelt, et õhuaugud saaksid täidetud, kuid väldi igati, et juured viga saaksid.
  • Selleks, et muld pääseks igale poole juurte vahele, võid potti aeg-ajalt ka vastu töölauda koputada. Väldi mulla liiga tihkeks vajutamist, sest see takistab drenaaži ja viib kogu õhu mullast välja.
  • Poti ülemisest äärest peaks 1–2 cm kastmise jaoks vabaks jääma.
  • Kasta kergelt, nii et muld on niiske, aga mitte läbimärg.
  • Mullapinna võid katta ka multšiga. See viimistleb pinda ja lisab dekoratiivsust, ühtlasi vähendab aurustumist, kuid samas teeb mulla niiskuse kontrollimise raskemaks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles