Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

SOMMELJEE SELGITAB Kuidas säilitada avatud veinipudelit?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Eesti sommeljee Annamari Nikkel selgitab, kas ja kui kaua juba avatud veinipudelis olev vein säilib ning kuidas veinipudelit taassulgeda.

Annamari kinnitusel on võimalik iga avatud veini säilitada, säilivuse aeg oleneb suuresti sellest kui õhukindlalt vein suletud on.

«Mida vähem on vein kokkupuutes hapnikuga, seda parem. Seega kui sa oled pudelist vaid klaasikese veini võtnud, siis ei ole kokkupuude hapnikuga eriti suur ja vein võib säilida veel kolm kuni viis päeva, pane lihtsalt tugevasti veinikork uuesti peale, keeratava korgiga on muidugi veelgi lihtsam. Samas kui pudelisse on jäänud vaid ühe klaasi jagu, siis vein saab suures pudelis palju hapnikku ning rikneb kiiremini (1-2 päevaga). Sellisel juhul soovitan väikse veiniportsu valada ümber väiksemasse klaaspudelisse, kui sul peaks see kodus olema (või joo lihtsalt see klaasike ära, eriti kui tegemist on väärt veiniga,» kirjutab sommeljee oma blogis

Avatud vahuveinide ja šampanjade jaoks on Annamari sõnul eraldi korgid, mis püsivad kenasti peal, tavalise veinikorgiga vahuka pudelit sulgedes pead olema valmis, et mingi hetk käib külmikus pauk – olenevalt kui intensiivsed on mullid, ajavad need ehk tugev süsihappegaas tavalise veinikorgi pauguga pealt.

«Võib-olla oled kuulnud ja isegi kasutanud veini vaakumkorki? See on väike seadeldis, mis sarnaselt vahuveini stopperiga pannakse korgi asemel pudeli peale ja siis tõmmatakse pudelist peaaegu kogu hapnik välja,» selgitab sommeljee.

Vaakumkorgi puhul tuleb Annamari sõnul mängu väike aga – kui sa tead, et lähima 3-5 päeva jooksul sa seda pudelit ei ava, siis on vaakumkork super ja su parim sõber. Aga, kui sa iga päev võtad klaasikese, siis tekib see jama, et iga kord pudelit vaakumist vabastades Sa tegelikult lased topeltlaadungi õhku veinile. 

Sama lugu on vahuveini või šampanjaga – kui sa oled juba pudeli avanud ja tead, et samal õhtul jood pudeli ära, siis ei ole vaja vahuka stopperit klaasitäitmise vahepeal kasutada, sest tekib sama olukord nagu vaakumkorgi puhul – iga kord kui sa stopperi pealt võtad, «šokeerid» sa veinis olevaid mulle ja neid läheb rohkem välja.

Vahuveinidel, mis on valmistatud šampanjameetodil (cava, cremant, franciacorta, champagne), on nii intensiivne mull sees, et ei tasu mitte mingil juhul nende kadumist karta, kui pudel ka paar tundi avatuna seisab.

Ka tagasihoidlikuma mulliga proseccod säilitavad Annamari kinnitusel oma mõnusad mullid ilma sulgurita, kui õhtu jooksul pudel ära juuakse. Sommeljee soovitab panna iga veini, mida säilitada soovid, külmikusse – see kehtib nii valgete, roosade, punaste, vahuveinide ning pakiveinide kohta!

Annamari veinijuttudel ja tegemistel saad silma peal hoida tema Instagramis ja Veinitari Facebooki lehel!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles