TOITUMISTEADLANE ⟩ Need 5 supertoitu aitavad tõhusalt vähki ennetada

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Ameerika toitumisteadlane Susan Smith Jones koostas nimekirja supertoitudest, mis ainult ei rikasta meie toidulauda, vaid hoiavad ka salakavala vähkkasvaja eemal.

Idud

Idud on ühed tervislikumad toortoidud, mida oma toidulauale lisada. Neist kõige paremaks peetakse uuringute järgi brokoli idu, milles sisalduv sulforafaan võib mõjuda kasvaja tüvirakkudele. Poolteist tassi brokoli idusid päevas võib vähendada vähi kujunemise tõenäosust 50 protsendi võrra. Väikesed, ent võimsad idud vähendavad lisaks südamehaiguste riski ning parandavad seedimist.

Rohelised lehtköögiviljad

Kõiksugu rohelised lehtköögiviljad, nagu spinat, lehtkapsas, brokoli, rooskapsas ja lehtkapsas, annavad meile lisakaitse vähi vastu, kirjutab New York Post. Lehtköögiviljad on köögiviljadest kõige toitainerikkamad.

Tomatid

Tomatid sisaldavad lükopeeni ning nende söömine aitab vähendada vähki haigestumise riski. Eesnäärmevähi ennetamiseks ei ole meestele paremat vahepala kui tomatid. Kirsstomatid on veelgi parem valik, sest enamik nende toiteväärtusest peitub koores.

Roheline tee

Proovige oma hommikuse tassi kohvi asemel tarbida rohelist teed, mis ennetab nii vähki kui ajurabandust. Rohelise tee joomine tugevdab lisaks inimese südame-veresoonkonda ja immuunsüsteemi. Samuti on see tõhus rasvapõletaja.

Pähklid ja seemned

Pähklid ja seemned on valgu-, magneesiumi-, tsingi- ja kaltsiumiallikad. Linaseemned sisaldavad näiteks hulgaliselt toitaineid, nagu oomega-3-rasvhappeid ja E-vitamiini, mis aitavad omakorda vähki ennetada. Paar supilusikatäit linaseemneid tugevdab immuunsüsteemi, vähendab põletike ohtu ja aitab kaasa seedimisele.

*Suure populaarsuse tõttu taasavaldame 09.03.2023 ilmunud artikli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles