KAS KA SINA? Suur osa kodutarbijaid maksab vabatahtlikult elektri eest oluliselt kõrgemat hinda (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Balti elektrijaam. Pilt on illustreeriv.
Balti elektrijaam. Pilt on illustreeriv. Foto: Remo Tõnismäe/Postimees Grupp

Universaalteenus on praegu kliendile kõige kallim valik. Eesti Energia teeb täna kõigile universaalteenust kasutavatele eraklientidele pakkumise vahetada elektripaketti, mis säästab igale keskmisele kliendile poole aasta jooksul ligi 50 eurot. Soodsama elektri saamiseks peab iga universaalteenuse klient ise uue paketi valima, automaatselt kedagi üle viia pole võimalik.

«Universaalteenus andis Eesti inimestele mõnevõrra soodsama elektrihinna kolmeks kuuks, kuid tänaseks on energia turuhinnad niivõrd palju langenud, et universaalteenus on tarbija jaoks kõige kallim valik. Selle kasutajad maksvad juba mitmendat kuud võrreldes elektri fikseeritud või börsihinnaga paketiga mitukümmend protsenti rohkem,» ütles Eesti Energia klienditeenuste valdkonna eest vastutav juhatuse liige Agnes Roos.

Eesti Energia teeb tänase jooksul e-teeninduse kaudu pakkumise enam kui 200 000 universaalteenusel olevale erakliendile valida kuuekuuline fikseeritud hinnaga elektripakett Kindel 6. Pakkumise erihinnaks on senistele Eesti Energia universaalteenuste klientidele 15,89 senti/kWh ja see kehtib 24. märtsini. Elektripakett on 17 protsenti odavam kui universaalteenus ning paketil puudub lepingu lõpetamise tasu.

Universaalteenusel oleva Eesti Energia erakliendi keskmine elektritarbimine on kuus 229 kWh, mille eest ta maksaks ilma riiklikku energiakulude kompensatsiooni arvestamata 44 eurot. Sama tarbimise juures oleks Kindel 6 paketi puhul elektriarve 36 eurot. See teeb poole aasta peale võiduks peaaegu 50 eurot.

Roosi sõnul kohustas seadus elektrimüüjaid möödunud sügisel universaalteenusest kallimate elektripakettide kliente automaatselt universaalteenusele üle viima, kuid nüüd peavad kliendid soodsama elektri tarbimiseks ise aktiivsed olema.

«Automaatselt me kedagi universaalteenuselt ära viia ei saa. Parim, mida saame teha, on valmistada oma universaalteenuse klientidele ette pakkumine e-teeninduses, mille kliendid saavad soovi korral ise kinnitada hiljemalt 24. märtsiks,» rääkis Roos.

Universaalteenusest lahkuda soovivad inimesed võivad valida ka mõne teise elektripaketi. Alates selle aasta algusest on universaalteenuselt lahkunud juba üle 22 000 Eesti Energia kliendi. Kõikide Eesti Energia pakutavate elektripakettidega saab lähemalt tutvuda ettevõtte kodulehel.

Eesti Energia langetas börsipaketi marginaali

Kindel 6 paketi kõrval on kliendil võimalik valida fikseeritud pakette eri perioodideks või börsipaketti. Börsipaketti valides lisandub elektri börsihinnale ja kuutasule ka marginaal, mis on uute börsilepingute puhul 0,67 senti/kWh. Marginaal katab elektrimüüjate elektri ostu ja müügiga seotud riskid ja tegutsemiskulud.

Lisaks langetab Eesti Energia kõigil senistel börsipaketiga klientidel marginaaliga 0,8 senti/kWh marginaali 17 protsendi võrra tagasiulatuvalt alates 1. märtsist, mis teeb ka nende uueks marginaaliks 0,67 senti/kWh.

«Elektri turuhinna langus on vähendanud ka elektrimüüjate kulusid kapitalile. See võimaldas meil börsimarginaali alandada,» ütles Roos.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles