UURING ⟩ Teadlased leidsid väga hea põhjuse, miks naised võiksid Vahemere dieeti pidada

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Austraalia teadlaste sõnul võiksime Vahemere maade elukommetest ja toidulauast nii mõndagi õppida.

Vahemere dieedi saladus seisneb tasakaalus, lubades inimestel süüa küllaltki erinevaid toite, aga mõõdukas koguses. Asjatundjate sõnul ei saa Vahemere dieeti otseselt dieediks pidada, tegu on rohkem elustiiliga. Vahemere dieedi alustalaks ei olegi otseselt toit, vaid hoopis aktiivne elustiil, mõtestatud söömine pere ja lähedaste seltsis ning toidukordade ajal suhtlemine, midagi, millele meie kultuuriruumis mõnikord viltu vaadatakse.

Vahemerd ümbritsevate riikide toidulauast ja elukommetest üle võetud elustiili puhul tarbitakse kala ja teisi mereande vähemalt kaks korda nädalas. Igapäevase menüü kangelaseks on aga taimne toit. Juustu ja jogurtit süüakse mõõdukates kogustes iga päev, kana ja mune pisut harvemini. Vahemere dieedi magustoiduks on hooajalised puuviljad, koogikesi, saiakesi ja küpsiseid kohtab Vahemere majapidamistes harva.

Kuna vahemereline toitumine keskendub eeskätt südamesõbralikele rasvadele nagu oliiviõlile, avokaadole ja lõhele, siis võib see alandada ka halva kolesterooli taset. Õlide puhul tasub hoida eemale kookose- ja palmiõlist, mis sisaldavad palju küllastunud rasvu, mis võivad omakorda tõsta halva kolesterooli taset veres.

Austraalia Sydney ülikooli teadlased leidsid ajakirjas Heart avaldatud uuringus, et naistel, kes järgisid Vahemere piirkonna dieeti, oli 24 protsenti väiksem tõenäosus haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse. Samuti on neil uuringu järgi 23 protsenti väiksem suremusrisk, vahendab Independent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles