EKSPERT ⟩ 7 olulist fakti tänase kinnisvaraturu kohta, mida sa veel ei teadnud

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tõusud ja mõõnad on osa kinnisvaramaastiku argipäevast. Mida võtta, mida jätta ning kuidas turul üldse edasi talitada? Siin on seitse head niidiotsa, millest algust teha.

«Hoolimata keerulistest aegadest ei ole kinnisvaraturg täielikult välja surnud ega loodetavasti sure ka. Kes aga täna tahab nutikat tehingut teha, võiks arvestada mõne lisanüansiga, mis tehingut aastateks kahjumlikuks ei jätaks,» ütleb Pindi Kinnisvara juhatuse liige Andres Teder. Siin on tema seitse vihjet praeguses turufaasis kinnisvaraotsijale.

Väldi järeljooksikuid

Ära osta vara, mis isegi heal ajal teiste suhtes järeljooksik on. Siia hulka kuuluvad soojustamata majade otsakorterid, esimesel korrusel paiknevad elamispinnad tänava ääres, viimased ja kõrged korrused nn perekorteritel liftita majas, ahiküttega korter kõrgel korrusel liftita majas, trasside mürale avatud fassaadid jms. Eelmisest kriisist väljudes nägime, et selliste varadega kauplemise aktiivsus taastus oluliselt kauem.

Heakord loeb

Soeta vara, mille eest on hoolt kantud. Renoveerimata paneelikat ja või räämas puitmaja on kehv vaadata ja ega seal sees palju parem olla pole. Sisekliima on untsus, soojapidavus olematu. Mida kehvemas seisukorras on maja, seda vähem on selles asuvale elamispinnale huvilisi. Eelkõige näitab see elanike vähest valmidust ja korteriühistu vähest pealehakkamist. Samas tasub osta just korterit majas, kus renoveerimistööd on just algamas, et võita väärtuse tõusust renoveerimise läbi.

Puudused ei kao

Arvesta asjaoluga, et kõik puudused, mis sulle ülevaatusel silma jäid ja ka need, mis kahe silma vahele jäid, ei kao, vaid võimenduvad ajas.

Mõtle tulevikule

Öeldakse küll, et ilu patta ei panda, kuid inimene ostab ka kinnisvara silmadega. Kui soetad endale elamispinna, millelt on vaade armsale metsatukale, maja ees on korrastatud mänguväljak ning trepikoja eest kasvavad lilled, siis see on veidikenegi eristuv hallist massist, mis aitab tulevikus vara vajadusel müüa.

Jälgi kõrvalkulusid

Olgu uus või vana maja, vahet pole – kõrvalkulud võivad osutuda ebameeldivalt kõrgeks isegi siis, kui küttesüsteem on «viimase peal». Mida kulutõhusam on elamispind, seda atraktiivsem on see ka keerulisematel aegadel.

Lisaväärtused

Lisaboonused ongi sellepärast boonused, et lisavad varale väärtust. Seega tasuks ka vanemates majades vaadata keldriboksi olemasolu ja parkimiskorraldust.

Asukoht, asukoht, asukoht!

Vali elamispind, kus «kõik on lähedal». Olgu tegemist eramu või korteriga, kui bussipeatus, kool, lasteaed või toidupood on teiste sarnaste varadega võrreldes kaugemal, siis pigem ütle «ei». Ostjaskond on väga kirju – lastega peredele on oluline üks asi, vanemale inimesele teine. Seetõttu ongi lause «kõik on lähedal» otseselt rahas mõõdetav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles