Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

HIILIV VAENLANE Mõjuv põhjus, miks taimse piimaga piiri pidada (4)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kuna toitumise üheks alustalaks on mõõdukus, võiksid taimepiima austajad igaks juhuks oma joomisharjumused üle vaadata. 

Lehmapiima ja taimse piima suhkrusisaldus on erinev. Lehmapiimas sisalduv laktoos ei ole hammastele sama ohtlik kui taimepiimas sisalduv. Taimsed piimad sisaldavad rohkelt suhkrut, tõstes seeläbi ka kaariese riski. Inimesed, kes tarbivad palju taimseid piimasid, võivad seega tarbida korraga liiga palju suhkrut, ilma et nad seda märkaksid.

Taimepõhised piimad on piimataolised joogid, mis on valmistatud näiteks sojast, kaerast, hernevalgust, riisist, mandlist, tatrast või pähklitest.

Probleem sagedase tarbimisega

Suhkruga magustatud limonaadid sisaldavad tavaliselt umbes 10-11 grammi suhkrut. Suurbritannias korraldatud uuringu kohaselt võib üks detsiliiter taimset piima sisaldada kuni kaheksa grammi suhkrut. Iltalehttti kirjutab, et paljudes Soomes müüdavates taimepiimades on näiteks kolm kuni neli grammi suhkrut. Sage taimepiima tarbimine ning seda eeskätt söögivälisel ajal, tõstab asjatundjate sõnul kaariese tekke riski märgatavalt.

Tagasi üles