RETSEPT Täistaimne mango-šokolaadi kook pakub naudingut nii keelele kui silmale

Kodu.postimees.ee
Copy
Mango-šokolaadi kook (vegan).
Mango-šokolaadi kook (vegan). Foto: kahvliga.ee/Janar Sääsk

Toidublogi kahvliga.ee autor Kadri Raig lubab, et maitsest selle koogi puhul küll puudu ei jää.

Põhi

  • 100 g ilma kivideta datleid
  • 50 g kookosjahu

Mangokiht

  • 0,5l mangopüreed
  • 250 g kookoskoort
  • 10 g agar-agarit
  • Šokolaadikiht
  • 200 g avokaadot
  • 200 g tumedat šokolaadi (kasutasin 44-protsendilise kakaosisaldusega)

Glasuur

  • 50 g tumedat šokolaadi
  • 100 g kookoskoort
Foto: kahvliga.ee/Janar Sääsk

Kadri märgib, et kasutas koogivormina 20-sentimeetrist lahtikäivat vormi. Kui ei ole tahtmist erinevate kihtidega mässata, soovitab ta teha vaid kaks kihti ehk siis koogipõhja ja kas mango- või šokolaadikihi sellele lisaks. 

«Seega kui nii võtta, siis on siin kokku ju lausa kolme koogi retseptid. Ja ma julgen öelda, et kõik on äärmiselt maitsvad. Kui ainult ühe täidise kihiga piirduda, siis kindlasti tehke seda topeltkogus, et ikka jätkuks, loeb Kadri sõnad peale.

Põhi

  1. Juhul, kui datlid ei ole pehmed, siis leota neid umbes pool tundi leiges vees ning siis pigista kuivaks. Kui on, siis võib leotamise vahele jätta.
  2. Purusta datlid saumikseriga püreeks ning sega kokku kookosjahuga. Kui segu on väga kuiv, siis lisa kuni supilusikatäis vett.
  3. Suru saadud segu 20 cm diameetriga lahtikäiva koogivormi põhja.

Kollane kiht

  1. Mangokihi valmistamiseks kalla mangopüree potti, lisa sellele agar-agar ning kuumuta see segades keemiseni, et agar-agar aktiveerida.
  2. Eemalda pott tulelt ning sega juurde kookoskoor.
  3. Vala segu läbi sõela koogipõhjale ning tõsta kook jahedasse settima (see juhtub tegelikult päris ruttu, umbes tunni ajaga).

Pruun kiht

  1. Šokolaadikihi tegemiseks tõsta šokolaad veevannile sulama.
  2. Samal ajal eemalda küpse avokaado viljaliha ning püreeri see saumikserit kasutades.
  3. Sega sulanud šokolaad avokaadopüree hulka ning vala saadud segu ühtlase kihina juba tarretunud mangokihile ning jäta kook veel mõneks tunniks settima.

Soovi korral valmista veel glasuur

  1. Selleks kuumuta kookoskoor, sulata selles šokolaad ning vala saadud glasuur endale sobival viisil (näiteks üle serva tilgutades) koogile.

Kadri tegemistel ja retseptidel saab silma peal hoida tema blogis ja Instagramis.

Tagasi üles