AASTA NORM JUBA TÄIS ⟩ Tulesurmade rohkus teeb päästjatele muret

Kodu.postimees.ee
Copy
Sümbolpilt tuletõrjeautost. Pilt on illustreeriv.
Sümbolpilt tuletõrjeautost. Pilt on illustreeriv. Foto: Madis Veltman/ Postimees Grupp

Märtsikuu seisuga on tulekahjudes hukkunud 12 inimest. Põhjamaade tulesurmade statistikast jääme pika puuga maha.

Möödunud aasta detsember oli tulesurmade rohkeim kuu ja viimati hukkus tulekahjudes ühe kuu jooksul nii palju inimesi 9 aastat tagasi. Kahjuks on ka uus aasta alanud sarnaselt eelmisele ja märtsi lõpu seisuga pole Eesti Põhjamaadele, kus on tulesurmasid rahvaarvu arvestades 4,6 korda vähem, lähemale astunud.

Kokku hukkus hoonetulekahjudes möödunud aastal 48 inimest. 15 aasta taguse ajaga võrreldes (2007. aastal hukkus tulekahjudes 132 inimest) on tulesurmade number tõesti lootustandvalt väiksem. Kuid iga inimese kaotus on suur tragöödia ja päris rahul võib olla alles siis, kui aastane tulesurmade arv on null. Esialgu on Eestis küll Päästeameti strateegia järgi seatud eesmärgiks jõuda Põhjamaade tasemeni ehk statistiliselt umbes 12 tules kaotatud eluni aastas. Tänavu on paraku juba märtsis see number täis.

Kas ja keda selle eest vastutusele võtma peaks? Raske öelda ja tagantjärele targutamine statistikat enam paremaks ei tee ega kaotatud elusid tagasi too. Küll aga saab igaüks meist selle heaks midagi ära teha.

Päästeameti poolt Kantar Emorilt möödunud sügisel tellitud uuring näitas, et koguni 13 protsendil inimestest pole kodus suitsuandurit, kuigi see on kohustuslik. Tasub siiski meelde tuletada, et suitsuandur ei ole vaid kohustuslik vidin, mille puudumise tagajärjeks on lihtsalt trahv. Räägime ikkagi elupäästjast. Seaduse silmis ei ole vahet, milline suitsu- või vinguandur sul kodus on, kuid südamerahu huvides oleks mõistlik kaaluda nutika anduri paigaldamist, mis aitab õnnetust ennetada ka siis, kui pererahvas on parasjagu kodust eemal või sügavalt magades ohusignaali lihtsalt ei kuule.

Elu näitab, et traagilise lõpuga sündmuseid juhtub endiselt liiga sagedasti. Muidugi juhtuvadki õnnetused peamiselt kõige ebasobivamal ajal ja erinevate asjaolude kokkusattumisel. Nende kokkusattumuste tabamiseks ongi loodud abimehed, mis tulevikus võivad päästa meie, meie lähedase või naabri elu ja kodu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles