ELU LIHTSAMAKS ⟩ 7 sügavkülmutamise nippi, mida sa ei teadnud, et vajad

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Elukutseline korrastaja Marie Pärkma jagab seitset sügavkülmutamise nippi, mille peale paljud ei oleks tulnudki.

Marie usub, et peaaegu kõike saab sügavkülmutada ja hiljem samaväärselt süüa. «Soovitan kõik, mis on varsti külmkapis halvaks minemas, sügavasse visata. Kirjutage kindlasti peale kuupäev, mil toit on valmistatud või sügavkülma pandud,» soovitab ta.

Juustud

Marie kirjutab, et oli varem vaid riivjuustu sügavkülmikusse pannud, et seda siis näiteks pasta tegemisel kastmesse lisada või tortiljasnäkkide küpsetamisel kasutada. «Eelmise aasta märtsis aga panin sügavasse Camembert'i juustu ja Otto toorjuustu, millel oli parim enne kuupäev kohe kätte jõudmas, lootes, et ehk saab kunagi ikka sellest midagi teha,» meenutab ta.

Viis kuud hiljem sulatas ta Camembert'i juustu üles, maitsestas küüslaugu ja oliiviõliga ning küpsetas ahjus 15 minutit 180 kraadi juures. Sulanud juust näkileibade või saiakrutoonidega sai tol õhtul veini kõrvale ideaalseks snäkiks.

«Samuti katsetasin ära ka sügavkülmas seisnud toorjuustu. Sulatasin selle üles ja valmistasin Manhattani toorjuustukoogi – polnud samuti kuidagi aru saada, et juust oleks varem sügakülmutatud olnud. Juustude puhul soovitan lihtsalt neid igaks juhuks pärast kuumtöödelda, siis on konsistents parem. Samas pole ma näiteks proovinud sügavkülma mozzarella'st lihtsalt tomati ja basiilikuga salatit teha,» tõdeb Marie.

Hapukoor

Ka hapukoore võib kuupäeva kukkudes südamerahus sügavkülmutada. Niimoodi on Marie kasutanud hapukoort näiteks kookide valmistamisel.

Tortiljad

«Avatud tortiljapakk pange samuti sügavasse. Ärge muretsege, lehed tulevad väga ilusti teineteise küljest pärast lahti ja üks leht sulab mõne minutiga üles ning maitse ei muutu,» kinnitab Marie.

Smuutimaterjal kuubikuvormi

Puuviljad ja avokaado soovitab Marie püreeks teha ning alles seejärel kuubikuvormi kallata. Poest ostetud püreed ja jogurtid passivad tema kinnitusel samuti kuubikuvormi.

«Kui külmunud, siis välja võtta ja hoiustada kotis või karbis. Smuutide tegemisel hea vajalik kogus blenderisse panna. Annab ka külmaefekti smuutile juurde,» sõnab Marie.

Banaanid

«Minul alatihti saavad banaanid üliküpseks, kuna ei jaksa neid nii ruttu ära tarbida,» tõdeb Marie. Siis aga koorib ta need etteruttavalt ära, lõikab tükkideks, külmutab eraldi kandiku peal ja pistab koti sees sügavkülma. Sügavkülmutatud banaanid passivad suurepäraselt samuti smuutide sisse.

Värske spinat

«Smuutide, salati või omleti tegemiseks ostan tihti poest karbi spinatit, aga samuti lihtsalt ei jaksa seda pakki enne ära kasutada, kui see halvaks juba läheb (salatit säilitan külmikus niiske paberkäterätiku all),» möönab ta. Seega paneb ta poest ostetud spinatipaki lehtede pesemise ja kuivatamise järel otse sügavkülma.

Lehed külmuvad nii, et on teineteisest eraldi, ja seega on neid hea külmunult toidutegemisel kasutada. Samas võib ka nendest Marie kinnitusel püree teha ja kuubikuvormides hoiustada. Lehtede kujul on seda palju lihtsam teha.

Jääkuubikud eraldi karpi

«Teen jääkuubikuid kolme restiga ning kui vesi nendes on jäätunud, kopsin nad ühte suuremasse plastikkarpi, kust neid on joogi sisse väga hea võtta. Seega on suurem kogus jääd kodus igaks juhtumiks alati olemas. Samas tükeldan enne vormi sisse mõnikord ka sidrunit või laimi,» jagab Marie.

Marie tegemistel ja toimetustel saab silma peal hoida tema blogis ja Instagramis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles