APRILL AIAS ⟩ On tagumine aeg vaadata üle puude ja põõsaste talvekahjud

Kodu.postimees.ee
Copy
Aiakäärid on sel kuul tööriist number üks.
Aiakäärid on sel kuul tööriist number üks. Foto: Shutterstock

Aprillis on aias tohutult palju teha. Aga ära muretse, mis täna tehtud, see homme hooleta! 

Alusta sellest, et lihtsalt seisad ja naudid kogu seda ilu kevadise linnulaulu saatel. Ja siis, kindad kätte ja oma elamuste aeda looma! Hortese aiandi tublid rohenäpud selgitavad täpsemalt, kus ja millest algust teha.

Aias

Värskenda aeda riisumisega, vabasta aiapind lumevajutisest ja muld talvisest prahist. Vabasta ka varjutatud taimed kangaste alt. Tee seda pilvise ilmaga, et taimed saaks veidi kohaneda.

Eemalda roosidelt ja elulõngadelt neile talveks kuhjatud turvas ja muld ning lõika kahjustatud oksad terve kohani tagasi. Peenraroosidel jäta alles 3–5 punga. Roniroosid toesta kohe pärast lõikamist.

Aiakäärid on sel kuul tööriist number üks! ning lõigata tagasi need taimed, kes seda vajavad, või need taimed, kelle kuju vajab parandamist.

Tugevat tagasilõikust ootavad jaapani enelad ja puishortensiad, jõulist kärpimist põõsasmaranad, põisenelad, kontpuud ja aedhortensiad.

Ideaalne aeg on igihaljaste puittaimede pügamiseks: tee värsked kevadised soengud kadakatele, küpressidele ja teistele okaspuudele. Eemalda kõik surnud või räsitud ning inetud oksad.

Noorenda tagasilõikusega lehtpuuhekke

Aprill on juba ka suurepärane aeg istutamisteks. Istuta kõigepealt hekitaimed – alusta paljasjuursetest ja mullapalliga istikutest. Istuta ka uusi viljapuid ja marjakultuure.

Aprillis jaga püsikuid, mis õitsevad sügisel või suve teises pooles. Kui muld on juba soojenenud 9–10 kraadini, võib maha istutada gladioolimugulad ja liiliasibulad. Daaliate, kannade ja begooniate jaoks on praegu veel vara.

Puu- ja köögiviljaaias on praegu tegemist küllaga: puhasta peenraid umbrohtudest ning kobesta pinnas.

Väeta sibullilli enne kui neil lehed suureks lähevad

Kui kevadised sibullilled on oma õitsemise lõpetanud, siis ära nende lehti ja varsi kohe eemalda (küll aga nopi või lõika ära närbunud õied!) – need aitavad koguda sibulasse jõudu järgmise kevade õitsemiseks.

Lõika välja kuivanud vaarikavarred ning harvenda, et tagada hea õhuvahetus ja rikkalikum saak. Tee korda maasikapeenar!

Kevadel on hea rajada uut muru ja parandada olemasolevat. Kui muru on hästi riisutud, tee muruseemnega ülekülv – see aitab täita tekkinud tühimikud, samuti tõrjub välja sambla ja umbrohu. Raputa muruseemnele kergelt komposti, mis hoiab pinnase niiske.

Hea töövahend on ka aeraator – muru õhutamine võimaldab vihma- ja kastmisveel tungida sügavamale pinnasesse, vähendades nii kastmisvajadust kuivadel ​​kuudel. Aeratoorit asendab edukalt ka aiahark – toksi sellega murusse õhuauke.

Külva kasvuhoonesse redist, salatit ja spinatit. Kata rabarber ja murulauk kattelooriga, nii saad saaki kiiremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles