MITU PÕLVKONDA ⟩ Sisekujundaja annab nõu, kuidas sisustada vanaema-vanaisa tuba

Kodu.postimees.ee
Copy
Mida vanema inimese toa sisustamisel tähele panna? Mugavust, soojust, hubasust.. ent mida veel?
Mida vanema inimese toa sisustamisel tähele panna? Mugavust, soojust, hubasust.. ent mida veel? Foto: Ikea

Mitu generatsiooni ühe katuse all ei ole sugugi harv nähtus. Selline elukorraldus on mugav, ent mõne jaoks paraku ka ainus lootuskiir siin elus. Kuidas aga sisustada eakale vanemale mõeldud tuba, kus ta saaks end mugavalt ja hoituna tunda?

«Vanema inimese tuba sisustades on oluline valida talle sobivad lahendused, näiteks asjakohane hoiumööbel, valgustid ja eraldi ala lugemiseks või külaliste võõrustamiseks,» ütles IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Mööbel vali lähtuvalt elanikust

Vanema inimese toas peaks leiduma piisavalt hoiulahendusi ja ruumi isiklikele asjadele. Kindlasti tuleks toa kujundamisse kaasata ka selle tulevane elanik. «Kõige tähtsam on valida talle sobiv sisustus. Näiteks võivad vanemad inimesed eelistada traditsioonilisemas stiilis mööblit. See peaks ka olema mugav, kergesti liigutatav ja eakohane – mitte ülemäära keerukas, kuid siiski funktsionaalne,» selgitas Castro.

Iga asi olgu oma kohal.
Iga asi olgu oma kohal. Foto: Ikea

Eelista elemente, mis toetavad toa terviklikkust. Kui ruumil on puidust uksed ja aknalauad, tasuks sinna valida teisigi puitdetaile, mis sobivad omavahel ja haakuvad ruumi uue kujundusega. Seinale kinnitatud puidust nagid tekitavad voodi kohale visuaalse eraldusjoone, mis pole mitte ainult dekoratiivne, vaid ka käepärane koht esemetele, mida tahetakse hoida voodi lähedal.

See, et asjadel pole kindlat kohta, on üks Eesti elanikele nende kodus kõige enam meelehärmi valmistavaid tegureid, mida IKEA viimases uuringus «Kodune elu» mainis 16 protsenti küsitletutest. Sisekujundaja ütleb, et tarvilikud hoiulahendused annab ära mahutada isegi väikesesse tuppa, küll aga võiks sel juhul eelistada eraldiseisvaid riidekappe ja väiksema sügavusega lahendusi. Kui ruumi napib, on hea, kui kapiuksed ei võta väga palju ruumi. 

Unustada ei tasu ka sisseehitatud sensoriga LED-valgusribasid, mis teevad kapist vajaliku üles leidmise palju lihtsamaks.
Unustada ei tasu ka sisseehitatud sensoriga LED-valgusribasid, mis teevad kapist vajaliku üles leidmise palju lihtsamaks. Foto: Ikea

Puhkenurk lõõgastumiseks

Sisekujundaja soovitab ruumi paigutada päevavoodi, mida saab päevasel ajal kasutada diivanina. Päevavoodist voodi tegemine käib kiirelt ja lihtsalt – selleks tuleb vaid voodi alumine osa välja tõmmata ja kaheinimesevoodi ongi valmis. «Tänu päevavoodile muutub magamistuba hoobilt elutoaks. Päeval või külalisi võõrustades saab seda kasutada diivanina, kus sõpradele istet pakkuda. Mugavuse suurendamiseks võib päevavoodit täiendada selga toetavate patjadega. Sellise lahenduse lisaväärtuseks on päevavoodi sahtlid, kuhu võib mahutada hooajalisi esemeid, millele on tavaliselt keeruline kodus kohta leida,» sõnas sisekujundaja.

Ära unusta toa elanikule kalleid fotosid ja mälestusesemeid.
Ära unusta toa elanikule kalleid fotosid ja mälestusesemeid. Foto: Ikea

Mõnusa puhke- ja lugemisnurga saab luua tugitooliga, mida valides tuleb jälgida, et see oleks eakale sobilik. «Tool peaks olema ergonoomiline, et vanemal inimesel oleks lihtne püsti tõusta, ja see peaks ka selga toetama. Samuti on oluline käetugede kõrgus,» ütles Castro. Soovi korral võib toolile lisada toolikatte. See pikendab tooli eluiga ja aitab ka sisekujundust värskendada, sest üht värvi toolikatet teise tooni vastu välja vahetades saab kogu ruum uue näo.

Valgustus loob meeleolu

Õige valgustus tõstab esile ruumi loomulikud värvid. Tuppa võib valida erinevad valguslahendused – nii lae- ja põranda- kui ka seinalambid. «Tihti tuleb ette, et lülitid ei asu mugavates kohtades. Selle probleemi võib lahendada nutiseadmetega, ühendades valgusallikad STYRBAR puldiga. Puldiga ei saa valgusteid mitte ainult sisse- ja välja lülitada, vaid ka luua meeleolu, muutes valguse intensiivsust, värvi ja soojust,» sõnas Castro.

See lahendus teeb vanema inimese elu palju lihtsamaks ja mugavamaks. Näiteks kui saabub aeg voodisse heita, ei pea tule kustutamiseks enam lüliti juurde astuma, vaid lambid saab hõlpsasti kustutada ka voodist – selleks tuleb vaid puldi nuppu vajutada.

Hoia interjööris rahulikku, ent hubast joont ning ära unusta tulevast elanikku otsustesse kaasata.
Hoia interjööris rahulikku, ent hubast joont ning ära unusta tulevast elanikku otsustesse kaasata. Foto: Ikea
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles