SUUR MARI Õuetomat mulda!

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Idanemise kiirendamiseks võib tomatiseemned üleöö jätta veega kaetud taldrikule. 
Idanemise kiirendamiseks võib tomatiseemned üleöö jätta veega kaetud taldrikule. Foto: Ingrid Sembach-Hõbemägi

Praegu on sobiv aeg alustada avamaale, pottidesse või amplisse sobivate tomatitaimede ettekasvatamisega. Valida võiks madalamad determinantsed ja varased sordid. Taimed on väljaistutamiseks valmis juuni alguses, mil öökülmad möödas.

Tomatisorte on kahesuguseid: ühed võiksid põhimõtteliselt lõputult pikkusesse kasvada ja sobivad seetõttu kasvuhoonetesse tugede najale. Need on indeterminantsed sordid, mida kasvatatakse ühevarrelisena ning millel murtakse ära kõik lehekaenaldesse kasvavad külgharud. Selline tomat kannab vilju kogu kasvuaja. Determinantsed sordid on aga madalamad, üldjuhul kasvavad nad kuni kindla kõrguseni ning rohkem neile õisi ega vilju juurde ei kasva. Kasvukujult on nad pigem põõsjad ning nendelt külgharusid ei eemaldata. Just viimaste poole tasubki vaadata, kui on soov kasvatada tomateid rõdul, aknal või avamaal lageda taeva all.

Teine kriteerium on viljade valmimise aeg. Eesti oludes on nutikas valida varajased sordid, sest hiliste sortide valmimise ajaks on õhuniiskus väga kõrge ning taimed kipuvad kergesti mädanikesse haigestuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles