PILK PEALE Ei jõua ära oodata! Valmis Tallinna Raekoja platsile rajatava pargi eskiis

Kodu.postimees.ee
Copy
Tallinna vanalinn.
Tallinna vanalinn. Foto: Shutterstock

Euroopa rohelise pealinna aasta toob Tallinna palju põnevat. Nii avatakse enam kui 70 asukohas erinevaid linnaruumi lahendusi, mis panevad vanu häid kohti uue pilguga vaatama.

Euroopa roheline pealinn loob suvekuudeks Raekoja platsile ajutise pargi, mis pakub linlastele mitmekülgset olemis- ja tegevusruumi. Tallinna strateegiakeskuse ruumiloome osakonna arhitekt Ann Kristiin Entson ja maastikukujundaja Hannes Aava said valmis pargi eskiisi.

«Viime Euroopa rohelise pealinna aastal linnas rohkem kui 70 asukohas ellu erinevaid ruumisekkumisi, mis linnaruumi sõbralikumaks ja rohelisemaks muudavad. Üks neist on ka ajutine park, mis tuleb vanalinna südamesse Raekoja platsile ning paneb tuttavaid kohti uue pilguga vaatama ja pakub uusi tegutsemisvõmalusi nii linna külalistele kui ka tallinlastele,» ütles Tallinna abilinnapea Vladimir Svet.

Raekoja platsile rajatava pargi eskiis.
Raekoja platsile rajatava pargi eskiis. Foto: Erakogu

Mitmekülgsete ajaveetmise võimalustega pargis saab näiteks võtta aja maha ja otsida endale lugemist rahvusraamatukogu sisustatud raamaturiiulist, oleskleda ripptoolides ja arvukatel istumisalustel, jälgida hoopis välilaval toimuvaid kontserte ja etendusi või lihtsalt mööduvaid inimesi.

«Park moodustab perimetraalse ringi, mis on ala kiiruga läbivatele inimestele kergesti läbitav, kuid tekitab samas ka osaliselt suletud rohelusse mattunud omaruumi. Konteineritesse istutatav haljastus on mitmerindeline ja paljuliigiline, sisaldades mh ajaloolisi vanalinna kloostriaedades kasvanud liike, nagu lavendel ja mungalill, aga ka palju muid inimestele ning tolmeldajate väärtusi loovaid taimi,» kirjeldas lahendust Hannes Aava, «Rohejälje» projektijuht ja pargi kaasautor.

Projekti «Rohejälg» raames loodav pop-up-park loodetakse avada suve alguses ning see jääb vanalinna keskväljakule suve lõpuni. Selle taimed istutatakse sügisel ümber kesklinna haljasaladele ning pargiinventari saab kasutada tulevikus kas samas või uutes asukohtades.

Raekoja platsile rajatava pargi eskiis.
Raekoja platsile rajatava pargi eskiis. Foto: Erakogu

Euroopa rohelise pealinna projekti «Rohejälg» käigus parandab Tallinn linnaruumi ja -haljastuse kvaliteeti, istutades sadu uusi puid, rajades üle 35 000 ruutmeetri lilleniite ning viies läbi ka katsetuslikke, taktikalise urbanismi metoodikaga ruumisekkumisi, millega mõtestatakse linnaruum ümber, suurendatakse turvalisust ning pakutakse tänavaruumis ja rohealadel inimestele uusi tegevus- ja olemisvõimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles