SUPERTOIT Teadlased leidsid veel ühe hea põhjuse, miks rohkem brokolit süüa

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Paistab, et toitainerikka brokoli kasulikel omadustel pole otsa ega äärt.

Brokoli sisaldab suures koguses antioksüdanti nimega sulforafaan, mida peetakse vähki, südamehaigusi ning depressiooni ennetavaks. Brokolis sisalduvad ained aitavad alandada põletikku, tugevdada veresuhkru taset ja tugevdada immuunsüsteemi. Supertoit brokoli võib kaitsta ka meie soolestiku tervist, nagu selgub hiljaaegu Ameerikas avaldatud uuringust. 

Penn State University teadlased tegid katseid hiirtel ja leidsid, et brokkolis olevad molekulid ühenduvad retseptoriga, mis aitab kaitsta hiirte peensoole limaskesta. Teadurite kinnitusel algatab eelmainitud ühendus mitmesuguseid protsesse, mis omakorda mõjutavad soolestikus olevate rakkude funktsioone.

Soolestikku vooderdavad teatud rakud, mis aitavad inimest tervena hoida. Nende rakkude hulka kuuluvad peiburirakud, mis moodustavad teie soolestiku seina ääres lima "kaitsva kihi", ja Panethi rakud, mis toodavad lüsosoomi, mis sisaldavad seedimisensüüme.

Teadlased leidsid seose brokoli söömise ja nende rakutüüpide olemasolu vahel.

Pittsburghi Lastehaigla andmetel on väga oluline, et peensool oleks hästi toimiv, sest see teeb seedimise käigus suurema osa tööst.

Teistes uuringutes on leitud, et rohkem ristõieliste köögiviljade, nagu brokoli, söömine võib aidata vähendada vähktõve ja 2. tüüpi diabeedi esinemissagedust.

«Me kõik teame, et brokoli on meile kasulik, aga miks? Ent mis juhtub organismiga, kui me brokolit sööme?» kirjutas uuringu juht Gary Perdew. «Meie uuringud aitavad avastada mehhanisme, kuidas brokoli ja teised toidud on hiirte ja tõenäoliselt ka inimeste tervisele kasulikud. See annab kindlaid tõendeid selle kohta, et ristõielised köögiviljad, nagu brokoli, kapsas ja rooskapsas, peaksid moodustama suurema osa tavapärasest tervislikust toitumisest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles