Kevadine suurpuhastus õigesti ja tõhusalt!

Cleanella OÜ
Copy
Foto: Shutterstock

Kevadel on hea lüüa ümbrus läikima mitte ainult kodus, vaid ka töökohal. Kuidas kõige paremini ja tõhusamalt ilusalongis või teraapiakabinetis suurpuhastust teha, õpetab ilu- ja isikuteenindajate hügieenikoolituste ja -toodete müügiga tegeleva OÜ Cleanella tegevjuht Angela Anton.

Kevadine aeg on Angela Antoni sõnul suurepärane ruumide põhjalikuks puhastamiseks ning kui seda juba teha, siis ikka õigeid töövahendeid ja –võtteid kasutades. „Võiks võtta ette need tööd, mida igapäevase koristamise käigus salongis ei tee. Kindlasti pesta aknad, seinad, nihutada ka mööblit ning sealt tagant puhastada, samuti puhastada kapipealsed, lambid, torud, töötajate puhkenurk, külmkapid, mikrolaine ahjud,“ toob ta näiteid. „Kui salongis on pehmet mööblit ja tekstiili, siis teha ka diivanile ja kardinatele pesu. Puhastamist vajavad ka padjad, tekid, pleedid.“

Desinfitseerimine või puhastamine

Tehke vahet desinfitseerimisel ja puhastamisel. Antoni sõnul aetakse need mõisted omavahel väga sageli segamini ja arvatakse, et kui pindadele desinfitseerivat vahendit pihustatakse, siis ei olegi neid vaja puhastada. „Desinfitseerimist tehakse näiteks ilusalongi mööbli puhul jooksvalt, kuid vahepeal tuleb pindu ka pesta, sest muidu hakkab desinfitseeriv aine koguma mustusekihti. Kindlasti vajab puhastamist määrdunud pind ja siis ei piisa enam desinfitseerimisest,“ sõnab ta. „Samas alati ei ole ka kõike vaja desinfitseerida, vaid piisab puhastamisest.“

Põrandad saab puhtaks Floor 110 põrandapesu vahendiga, mis on mõeldud just põrandate igapäevaseks pesemiseks ja hooldamiseks. Sobib kasutamiseks PVC, linoleum, laminaat, kivikeraamika, marmor jne põrandatel. Vahend annab sära ja on antistaatiliste omadustega.

Peeglite ja aknaklaaside puhastamiseks soovitab Anton Glass 220 klaaspindade puhastusvahtu. Sellega saab läikima lüüa kõikvõimalikud klaaspinnad nagu vitriinaknad, klaasriiulid, külmletid, peeglid. Tootel on antistaatilised omadused ja ta sisaldab alkoholi, tänu millele aurustub kiiresti ja ei jäta triipe (NB! kasuta töötades kindlasti ka puhast lappi!).

Ärge unusta ka igapäevaseid tööülesandeid ehk töövahendite puhastamist pärast iga tööpäeva lõppu. Töövahendite desinfitseerimiseks sobivad väga erinevad vahendid, kuid Antoni sõnul tuleb vahet teha, kas ainult desinfitseeritakse või on vaja ka steriliseerimist. Vahenditest saab välja tuua Viroton Pulveri ja Viruton Forte. Neist esimene on kõrgtaseme desinfektsiooni ehk keemilise sterilisatsiooni vahend ja sobib hästi iluteenindusse, kus on kasutusel palju kuumatundlikke materjale. Viruton Forte on väga heade puhastavate omadustega desinfektsioonivahend ultrahelivannidesse.

Paljudes salongides kasutatakse meeleolu loomise eesmärgil suveniire ja dekoratiivesemeid, mis aga kipuvad tolmu koguma. Aeg-ajalt on neidki vaja puhastada. Salongides põletatakse ka hubasuse loomiseks mõnikord küünlaid, kuid nende kohta ütleb Anton, et tegelikult ei peaks seda tegema, sest kõik töös kasutatavad antiseptikud ja paljud iluteeninduses kasutust leidvad materjalid on tuleohtlikud.

Kasuta professionaalseid puhastusvahendeid õigesti!

Anton on oma koolitajatöös märganud, et isegi kui salongi on puhastamiseks olemas professionaalsed vahendid, siis neid ei kasutata õigesti, sest pole tutvutud kasutusjuhendiga. Eelkõige on probleem selles, et kemikaale kasutatakse rohkem kui vaja. Kindlasti tuleks lugeda läbi kasutusjuhend ja toimida vastavalt sellele. Tasub teada, et näiteks kui põrandat pesta liiga kange puhastusvahendiga, tekib põrandale hall kiht, mis hakkab mustust hoopis koguma. Ka võib mõne pinna hoopiski ära rikkuda, kui seda vale vahendiga puhastada.

Koristusvahendid tasub üle vaadata ka aegumiskuupäeva seisukohalt ning aegunud vahendid välja vahetada. Nimelt ei ole aegunud vahenditel enam toimeainegarantiid. Samasuguse pilguga võiks kevadkoristusel üle vaadata ka kasutavad kosmeetikatooted.

Anton ütleb, et Cleanella missioon on harida iluteenindajaid hügieeni alal. Hiljuti sai kinnituse Cleanella Hügieenikooli kutselise biotsiidi kasutaja koolitus. Selle koolituse peavad olema läbinud kõik iluteenindajad ja töötajad, kes kasutavad oma töös desinfektsioonivahendeid. „Neid vahendeid tuleb kasutada õigesti, sest valel tarvitamisel võivad nad olla ohtlikud nii kliendile, kui ka töötajale endale,“ selgitab Anton.

Üldise soovitusena ütleb Anton aga, et usaldage profitoodete müüjaid, lugege alati toodete kasutusjuhendeid ja küsige julgelt nõu!

Copy
Tagasi üles