Uus seadus pani soomlased poodi tormama

Kodu.postimees.ee
Copy
Helsingi. Pilt on illustreeriv.
Helsingi. Pilt on illustreeriv. Foto: astudio / Shutterstock.com

Soomlased ostavad nüüd müügiandmete järgi kompostreid ja sorteerimissüsteeme rohkem kui kunagi varem. Põhjuseks jäätmeseaduse muudatus, aga ka väärtusmaailma kaasajastumine, kirjutab Iltalehti.

Muudetud jäätmeseadus jõustub järk-järgult. Pakendijäätmete liigiti kogumise kohustus algab 1. ja biojäätmetel hiljemalt 19. juulil. Pakendijäätmete all mõeldakse klaas-, metall-, kiud-, puit- ja plastpakendeid. Segajäätmete hulka neid enam visata ei tohi. Muudatus puudutab kõiki kinnistuid linnapiirkondades, kus elab üle 10 tuhande elaniku.

Biojäätmete jaoks eramajas on kaks võimalust: kodune kompostimine või liigiti kogumine. Paljud on valinud esimese, vähemalt kui vaadata K-Rauta müügiandmeid. «See võib olla väärtuste küsimus,» arvab ettevõtte müügidirektor Hannu Nokikuru. Kompostis muutuvad teie kartulikoored mullaks, mida saate ise kasutada. Nokikuru usub, et see tekitab paljudes hea tunde.

Trend kiireneb

Sorteerimiskastide ja kompostrite müük on seadusemuudatuse tõttu oluliselt kasvanud nii K-Rautas kui Prismas.

«Üha enam inimesi mõistab, et regulatsioonid karmistuvad,» ütleb Prisma kodu- ja meelelahutusosakonna müügijuht Matti Viitanen pressiteate vahendusel.

Nokikuru sõnul pole nähtus siiski päris uus. Jäätmete liigiti kogumise populaarsus on tõusnud juba mitu aastat. Näiteks kümme aastat tagasi hoiti paljudes majapidamistes kõiki jäätmeid ühes konteineris. Muutus võrreldes tänasega on tema sõnul olnud tohutu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles