ANALÜÜTIK See oluline tegur pärsib kinnisvaraturu taastumist

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Arco Vara kinnisvaraanalüütik Mihkel Eliste usub, et lähiajal pole turuaktiivsuse taastumist viimase paari aasta tasemeni oodata. Möödunud suvel kiiresti tõusma hakanud Euribor on laenuraha liiga kalliks muutnud ja potsentsiaalse ostjaskonna kindlustunnet oluliselt kahandanud.

2023. aasta märtsis tehti Eesti korteriturul kokku 1939 ostu-müügitehingut, mida oli hooajaliste tegurite tõttu 37 protsenti rohkem kui veel veebruaris, kuid tehingute arv jäi siiski endiselt ootuspäraselt 16 protsendi võrra madalamaks kui veel aasta tagasi samal perioodil. Tehingute mediaanhinnaks kujunes 2057 eurot ruutmeetrist, mida oli suhteliselt sarnase tehingute struktuuri juures 0,4 protsenti vähem kui eelmisel kuul, kuid veel 11 protsenti enam kui 2022. aasta märtsis.

08.10.2021 Arco Vara maakler Mihkel Eliste.
08.10.2021 Arco Vara maakler Mihkel Eliste. Foto: Gert Tali/Postimees Grupp

«Asjaolu, et märtsis tehingute arv üleriigiliselt suureneb, on iga-aastaselt sõltumata majandustsükli faasist üldiselt tavapärane ning selgelt ettenähtav, mille juures jätkuv hooajaline tehingute arvu suurenemine võib ka veel aset leida järgnevatel kevadkuudel kuni suve alguseni,» märkis Eliste ja rõhutas, et kasvutrendi ei saa siiski vaadelda kontekstiväliselt.

Finantsturud on sealjuures jätkuvalt meelestatud, et 6 kuu euribor jätkab kasvamist orienteeruvalt 2023. aasta septembrini ning kuniks laenuraha püsib pigem kallis ja elamispindade hinnad jätkuvalt üldplaanis tänasel tasemel, ei ole olulist tehingute arvu kasvu väljaspool hooajalisi tegureid justkui lähiajal endiselt ootada. Viitega oleme 2023. aasta alguses näinud hetkel turusituatsiooni, kus väljaspool Eesti suuremaid piirkondlikke keskusi on tehingute arv vähenenud aeglasemas tempos kui turul keskmiselt, mille juures sarnase kvaliteediga, kuid madalama müügihinnaga, varade jätkuvalt sagedast ostmist on olnud märgata ennekõike erinevates alevikes ja nende lähiümbruses olevates külades.

Taoline trend on analüütiku arvates ilmselt lühiajaline, mille juures olukorras, kus müügipakkumine jätkab suuremates piirkondlikes keskustes arvatavalt lähitulevikus mõõdukas tempos kasvamist, kuid elamispindade hinnad on alanenud, võib laialdasema ostuvaliku taustal osa ostjaskonnast tagasi koonduda eeskätt tiheasutusega piirkondadesse, kus nad tõenäoliselt ka tegelikkuses meelsamini elada sooviksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles