ETTEVAATUST Mõjuv põhjus, miks ei tohiks kunagi päev läbi kantud sokkides magama minna

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Pexels / CC0 Licence

Värske uuringu järgi ei ole päeval kantud sokkidega mõttekas voodisse heita. 

Ameerikas hiljaaegu avaldatud uuringust selgub, et iga kolmas elanik heidab päev läbi kantud määrdunud sokkides õhtuti magama. Selline teguviis on asjatundjate sõnul sama hea, kui sättida end WC-potti magama.

MattressNextDay korraldatud uuringus võeti luubi alla hommikul kella 7st kuni kella 23ni kantud sokid. Teadlaste võetud proovidest pooled sisaldasid kahjulikku Pseudomonas aeruginosa bakterit, mis on üpris laialdase levikuga patogeen ning on võimeline tekitama infektsioone nii loomadel kui taimedel. Indy100 kirjutab, et seda bakterit on leitud ka prussakate väljaheidetest.

Postimees Tervis kirjutab, et Pseudomonas aeruginosa on bakter, mis nakkab kõige suurema tõenäosusega neile, kes on juba tõsiselt haiged. See võib põhjustada suurt hulka infektsioone, eriti neil, kel on nõrk immuunsus – näiteks HIV –, või vähipatsientidel, samuti raskete põletushaavade, diabeedi või tsüstilise fibroosiga patsientidel.

Bakter nakatab tavaliselt hingamis- ja kuseteid ning põhjustab kopsude infektsiooni. See võib kergesti levida tööriistade kaudu, mis saastuvad ja mida ei ole korralikult puhastatud, seisis uuringu tulemustes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles