BRONEERI AEGSASTI Kevadised ilmad toovad kaasa suure nõudluse just selle aiaseadme järele

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Viimastel aastatel on muruõhutajad muutunud kevaditi ootamatult nõutud kaubaks. Sestap on paslik soovitud seadmed aegsasti ette broneerida.

Aiahooaja avamisest annab nüüd märku see, et rendipunktides tekivad teatud seadmetele lausa järjekorrad, mistõttu soovitab Cramo Estonia rendivara juht Neeme Liivjõe esimeste soojemate ilmade saabumisel nende aiatööriistade rendiaeg ette broneerida.

Liivjõe sõnul renditakse enim just neid aiaseadmeid, mida on vaja hooaja jooksul kasutada vaid mõned üksikud korrad või hoopis mõne erakorralise töö jaoks. «Soojemate ilmade saabumisel broneeritakse kohe kõik muruõhutajad, mille järele püsib kõrge nõudlus umbes 4–6 nädalat, kuni selle aiatöö tegemiseks sobiv periood saab läbi ning hakkab tihedam muruniitmise aeg. Muruõhutaja populaarsus on kindlasti kasvanud just viimase 4–5 aastaga, kui sellest masinast rohkem kirjutama hakati,» rääkis Liivjõe.

Lisaks muruõhutajale renditakse aiahooaja alguses võrdlemisi palju mullafreese, võsa- ja hekilõikureid, kettsaage ja trimmereid. «Need on kõik sellised tööriistad, mida aiaomanik kasutab vaid korra aastas: hekki lõigatakse olenevalt taimest korra või kaks kevadel või hilissuvel, õhutajaga tehakse aiale ring peale enne niiduhooaja algust ning võsa mahavõtmine on ka pigem ühekordne töö. Selliseid seadmeid ongi mõistlikum pigem rentida, sest siis ei ole vaja hooaja lõpus tegeleda selle korrektse hooldamise ja hoiustamisega,» kommenteeris rendivara juht.

Aiaseadmetest on populaarseks muutunud ka kännufrees ja kaablipaigaldusmasin. «Need on masinad, mida on vaja vaid erakorralisteks töödeks. Kuna kännufreesi ostuhind on ligi 6000 eurot ja seda on vaja vaid harvaesinevateks töödeks, siis enamik aiaomanikke seda enda masinaparki ei osta. Õnneks ei ole see hooajaline seade ja sellele ootejärjekorda üldjuhul ei teki. Kaablipaigaldusmasinat rendivad need aiaomanikud, kes eelistavad kõik aiatööd ise ära teha, kaasa arvatud robotniiduki kaabli maa sisse paigaldamise,» selgitas Liivjõe.

Populaarsemaid seadmeid tasub ette broneerida

Kuna hooajalistele seadmetele võivad tekkida järjekorrad, tasub nende puhul oma töö planeerimisel arvestada väikese ooteajaga ning võimalusel seade ette broneerida. «Tasub jälgida ilmateadet ja tööriist juba eelnevalt sobivaks nädalavahetuseks või päevaks «kinni panna». Väiksemad seadmed, näiteks teatud trimmerid ja hekilõikurid, saab tellida ka Tallinnas Kadaka teel 24/7 avatud rendikappi, kust need saab kätte ka väljaspool tavaliste rendipunktide tööaega,» soovitas Liivjõe.

Liivjõe sõnul tasub arvestada sellega, et rendiperioodil vastutab seadme korrashoiu eest rentija. «Kindlasti tasub renditud seadmega käia ümber sama heaperemehelikult nagu endale kuuluva tööriistaga, sest tagastada tuleb see heas seisukorras. Rentimisel antakse kaasa olulisemad juhised, kuidas masinat õigesti käsitseda, ning soovi korral on võimalik saada ka lisanõu ja soovitusi,» rääkis Liivjõe.

Aga ka kogenud rentijatel võib juhtuda äpardusi. «Üks enim levinud vigasid on see, et kahetaktilise bensiinimootoriga niidukisse valatakse vale kütus ja sellega rikutakse rendimasina mootor. Üldjuhul paneme sobiva kütuse masinaga kaasa, aga ikka on ette tulnud, et tööriist liigub käest kätte ja kolmas laenaja paneb vanakooli tarkuse pealt niidukisse vale kütuse,» lisas rendivara juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles