Järvamaa annab toidupiirkonna teatepulga üle

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino/Postimees Grupp

Tugev visioon, lennukate ideedega mitmekesine programm, kogenud meeskond ja suurejooneline plaan tõid aasta toidupiirkonna tiitli sel korral Mulgimaale.

«Mulgimaa eristub oma tugevate traditsioonide ja omanimeliste toitude poolest – kes meist ei teaks Mulgi putru või ei oleks vähemalt korra elus söönud Mulgi kapsaid,» rääkis toidupiirkonna hindamiskomisjoni esimees, maaeluministeeriumi asekantsler Madis Pärtel. Ta lisas, et toidupiirkonnana on nüüd võimalik oma tugevusi näidata veelgi suurematele rahvahulkadele.

«Toit on läbi ajaloo olnud inimestele oluline ja tähtis on pärimustoitude väärtustamise õpetamine pealekasvavatele põlvedele ning toidupiirkonna tiitel muu hulgas just seda teha aitabki.»

2022. aastal kandis toidupiirkonna tiitlit Järvamaa. Projektijuht Kristina Gudinase sõnul andis Järvamaa maitsete aasta neile hea võimaluse tunda ennast erilisena. «Tihedast koostööst ja uutest kontaktidest sirgusid omanäolised tooted ja sündmused, mis arenevad omasoodu ikka edasi, sest toidupiirkonna tiitli üleviimine teise maakonda ei muuda siinset vähem oluliseks.»

Järvamaa maitsete aasta lõpuks oleme rikkamad ka ühe uudissõna võrra: sõna «pokteil» on nüüdseks registreeritud kaubamärgina. «Maakeeli öeldes on tegemist kokteiliga, mille üks komponente peab olema piimatoode – näiteks piim, keefir või jäätis,» selgitas Gudinas. «Loodame, et pokteilist saab ühel hetkel selline toode, mida on võimalik poest osta ning mida tarbijad hea meelega oma ostunimekirja lisavad.»

2023. aasta toidupiirkonna tiitli saanud Mulgimaa on tunnustuse üle õnnelik ning tulevasteks väljakutseteks valmis. «Mulgimaa on täis uusi üllatusi ja vanu traditsioone ning ajalugu kandub edasi ka toidulaual, seetõttu on aasta tunnuslauseks «Mulgi süük – uus ja vana ütenkuun»,» sõnas projektijuht Leana Liivson.

«Mulgimaa toidulaual on palju põnevat, hoitakse au sees vanu traditsioonilisi toite ning põimitakse sisse uusi ja põnevaid maitseid. Eesti toidupiirkonna tiitel on hea järg Mulgi pudru UNESCOsse pürgimisele ning toob Mulgi toidu veel rohkem esile.»

Mulgimaal on aasta jooksul plaanis palju üritusi, et jagada piirkonnale iseloomuliku toidu eripära nii kohalike elanike kui ka külastajatega. Avaüritus peetakse 20. mail Mulgimaa pealinnas Abja-Paluojas, kus ootab suur pargipidu heade maitsete ja muusikaga.

Varem on aasta toidupiirkonna tiitlit kandnud ja oma kandi maitseid külastajatega jaganud Hiiumaa, Peipsimaa, Pärnumaa, Vana-Võromaa, Haapsalu ja Läänemaa, Põhja-Eesti ja Järvamaa. Juba aprilli lõpus saab aga Järvamaa maitsete aasta läbi ning 1,5 meetri pikkune ürituse sümboliks olev kahvel liigub mais edasi Mulgimaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles