Nina tilgub ja silmad vesised? Tee nii, et õietolmu hooaeg üle elada

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Õietolm on kevade paratamatu osa, kuid leidub paar head nippi, kuidas see keeruline aeg üle elada.

Õietolmuallergiale ehk heinapalavikule viitavad aevastamine, tilkuv nina ja vesised silmad. Õietolm võib limaskestale sattudes põhjustada allergilisel inimesel silmapõletikku, nohu, hingamisraskust, nahalöövet või seedetraktikaebusi. Kuigi heinapalaviku vastu on olemas mitmeid käsimüügiravimeid, saab probleemi leevendamiseks kasutada ka lihtsamaid lahendusi. 

Esimene ja ühtlasi kõige lihtsam asi on vahetada õuest tuppa tulles ära riided, et tolm neilt ülejäänud elamisse edasi ei kanduks. Kantud riided tuleks panna pesumasinasse, et tolmust vabaneda. Mis saab aga neist riietest, mida pesta ei saa või pole nende tihe pesemine praktiline? Sellised rõivad nagu mantlid ja joped tuleb enne tuppa astumist läbi kloppida, et võimalikult palju õietolmu neilt maha saada. Lisaks ei soovitata pestud riideid õues kuivatada, kuna arusaadavalt kleepub lendlev õietolm nende külge. Soovitatakse käia ka duši all, et õietolm juustest ja nahalt maha pesta. 

Akna kinni hoidmine ei ole lahendus

Kuid õietolm satub tuppa ka läbi avatud akna. Akna kaudu tuppa jõudnud õietolm ei jää mitte õhku, vaid langeb eri pindadele: kardinatele, riiulitele, laudadele, toolidele, põrandale, telerile, kodumasinatele jne. Akende sulgemine üksi ei paranda olukorda, sest nagu eelnevalt mainitud, satub õietolm tuppa ka riietelt.

Kui peres on allergikuid, tuleb kodu korrapäraselt ja tihedamini kui tavaliselt koristada: pesta põrandat, võtta tolmu riiulitelt, kappidelt ja kõigelt, kuhu see võib langeda. Sel viisil saab õietolmu kogused hoida väiksed ning allergiku enesetunne võib sellest paraneda.

Teiseks tasub üle vaadata tubade sisustus ning jätta alles vaid see, mis on tõeliselt vajalik ja leiab kasutust. Näiteks vaibad ja riidest mööblikatted on suured tolmupüüdjad, millest on õietolmu väga raske välja saada. Seetõttu võiks allergiku kodu sisustus olla minimalistlik ning riiulitel, kappidel ja laudadel võiks olla võimalikult vähe esemeid – et pindu oleks kerge puhastada. Ka põranda- ja mööblikatted tuleks valida kergesti puhastatavast materjalist ning eelistatult sellised, mida saab puhtaks teha niiske lapiga.

Kel piisavalt vahendeid, võib mõelda ka õhupuhastajasse investeerimisele, mis õietolmu ning teised saasteained õhust välja filtreerib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles